Vučićevi mediji: I Pink Crna Gora brani Informer

Iz ovih redakcija poručuju da je "sramotno i nedopustivo, da zbog predsjedničke kampanje i podizanja sopstvenih rejtinga, novinari budu zloupotrebljeni i okarakterisani kao nestručni"
219 pregleda 7 komentar(a)
Dragan J. Vučićević, Foto: Cenzolovka
Dragan J. Vučićević, Foto: Cenzolovka
Ažurirano: 23.03.2017. 19:00h

Redakcije "Srbija danas", "Telegraf", "Srpski telegraf", "Studio B", "Politika", Pink.rs, RTV Pink, Pink Crna Gora, Pink BH, Pink Slovenija, 24 online, Novosadska TV i "Večernje novosti" osudile su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, "napad na redakciju Informera".

Ove medijske kuće smatraju da je "ponašanjem predsjedničkog kandidata Vuka Jeremića i njegovih pristalica izvršen pritisak na slobodu medija, slobodu govora i izvještavanja, ne samo te redakcije, već cijelog medijskog prostora u Srbiji".

"Kao novinari ogorčeni smo i osjećamo da je naše pravo da pitamo, istražujemo, izvještavamo zbog ponašanja predsjedničkog kandidata Vuka Jeremića ugroženo onim trenutkom kada novinarima, koje je njegov tim ocijenio kao 'nepodobne', nije dozvoljeno da prisustvuju konferenciji Nataše Jeremić", rečeno je u saopštenju.

Iz ovih redakcija poručuju da je "sramotno i nedopustivo, da zbog predsjedničke kampanje i podizanja sopstvenih rejtinga, novinari budu zloupotrebljeni i okarakterisani kao nestručni".

"Osuđujemo napad na redakciju dnevnog lista "Informer" jer ista stvar može se sjutra dogoditi i pred vratima naših redakcija. Želimo da bez straha dolazimo na posao, a činom pristalica Vuka Jeremića uskraćena nam je ne samo novinarska sloboda, već i sloboda svakog državljanina Srbije garantovana Ustavom naše zemlje", piše u saopštenju.

Takođe se dodaje i da ovi mediji osuđuju to što je, kako piše, novinarska profesija iskorišćena u svrhu predizborne kampanje i "što je novinarima uskraćeno da rade svoj posao i iskoriste pravo da svima postavljaju pitanja". Oni su pozvali sve medije da im se priključe u osudi kako se ista situacija ne bi ponavljala ispred njihovih vrata, a od svih novinarskih udruženja - da hitno reaguju i osude kršenje medijske slobode. Pozvali su i predstavnike Evropske unije i diplomatska predstavništva da reaguju zbog ugrožavanja medijske slobode koja je, podvlače, danas na djelu u Srbiji.

"Kome se ne sviđa šta piše u novinama ne mora da ih kupi, kome se ne sviđa šta piše na portalima ne mora da ih čita, kome se ne sviđa šta je na programu televizija može da promijeni kanal, a mi kao novinari tražimo samo svoje pravo da imamo slobodu da o aktuelnim događajima izvještavamo, pišemo i prisustvujemo svim konferencijama", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: