SDSM: Nastaviti sjednicu na kojoj će biti izabran predsjednik parlamenta Makedonije

"Očekujemo da (predsjedavajući Trajko) Veljanovski odmah sazove produžetak sjednice i da konačno ova ključna institucija, kao predstavnički organ građana, počne da funcioniše u interesu države", rekao je generalni sekretar SDSM-a Oliver Spasovski na konferenciji za novinare u Sobranju
1 komentar(a)
Oliver Spasovski, Foto: Screenshot (YouTube)
Oliver Spasovski, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.03.2017. 11:49h

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva koji je formirao parlamentarnu većinu, podnijela je danas skupštini inicijativu za sazivanje nastavka konstitutivne sjednice na kojoj će biti izabran predsjednik parlamenta.

"Očekujemo da (predsjedavajući Trajko) Veljanovski odmah sazove produžetak sjednice i da konačno ova ključna institucija, kao predstavnički organ građana, počne da funcioniše u interesu države", rekao je generalni sekretar SDSM-a Oliver Spasovski na konferenciji za novinare u Sobranju.

Spasovski je rekao da je zahtjev Veljanovskom podržan sa 67 potpisa poslanika SDSM-a i novih partnera te stranke - albanskih partija Demokratska unija za integraciju (DUI), Besa i Alijansa za Albance, što je većina u parlamentu sa 120 mjesta.

"Prvi korak novog Sobranja je izbor predsjednika parlamenta koji će da ukloni i posljednji nerazumni agrument (predsjednika Makedonije Đorđa) Ivanova, koji je dužan da dodijeli mandate za sastav nove vlade predsjedniku SDSM-a Zoranu Zaevu", rekao je Spasovski.

Poslovnikom nije predviđen rok u kojem predsjedavajući treba da sazove nastavak sjednice, ali kako je naveo Spasovski, od Veljanovskog se očekuje politička odgovornost u rješavanju krize.

Prema medijskim navodima, mjesto predsjednika Sobranja bi trebalo da pripadne najvećoj albanskoj stranci DUI, a spekuliše se da bi to mogao biti bivši ministar odbrane i dugogodišnji poslanik Talat Džaferi. Iz DUI kažu da žele mjesto predsjednika Sobranja, ali da još nisu razmatrali koga bi predložili.

U slučaju da Veljanovski bude odlagao nastavak sjednice, dosad opozicione partije tvrde da prema Poslovniku sjednicu može da sazove najstariji poslanik, a to je Branko Manojlovski iz DUI.

Sjednica novog saziva makedonskog parlamenta prekinuta je odmah poslije verifikacije mandata 30. decembra, jer nije postojala parlamentarna većina.

Komlpikovana politička situacija je dodatno zaoštrena kada je prije dvije sedmice predsjednik Ivanov odbio da dodijeli mandat za formiranje vlade, iako je SDSM formirao parlamentarnu većinu s DUI, Besom i Alijansom za Albance.

Ivanov je 1. marta odbio, a 13. potvrdio, da ne želi da dodijeli mandat Zaevu, tvrdeći da je Zaev prihvatio platformu albanskih stranaka koja prema tumačenju Ivanova, dovodi u pitanje temeljne državne interese Makedonije, što su Zaev i albanske stranke odbacili kao neosnovano.

Mnogi predstavnici EU, SAD, NATO, Njemačke i Velike Britanije su tražili od Ivanova da mandat dodijeli Zaevu, jer je to dužan po Ustavu Makedonije i po demokratskom principu da poslanička većina formira vladu.

Bonus video: