"KAKO MOGU DA OČEKUJU PODRŠKU?"

Brnabić: Jednostrani potezi Prištine su u suprotnosti sa stavovima EU i SAD

Premijerka Srbije je ponovila da takvo ponašanje Prištine ne doprinosi regionalnoj stabilnosti
419 pregleda 0 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Beta/AP
Ana Brnabić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2019. 12:16h

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da su jednostrani potezi Prištine neodgovorni i nesmotreni i u suprotnosti sa onim što govori Evropska unija i SAD.

Ona je novinarima rekla da Priština griješi kada misli da će joj ti potezi ojačati poziciju pred neke eventualne buduće pregovore sa Beogradom.

"To je sve suprotno od toga i to je slabljenje njihove pozicije", rekla je ona.

Ana Brnabić je ponovila da takvo ponašanje Prištine ne doprinosi regionalnoj stabilnosti i da udaljava dvije strane od vraćanja za pregovarački sto.

Premijerka se zapitala kako Priština može da očekuje podršku članica Evropske unije, koje bi uskoro trebalo da razmatraju viznu liberalizaciju za Kosovo, ako se već dva i po mjeseca oglušuje o sve predloge, molbe i zahtjeve iz Unije.

Ona je rekla da smatra da će i podrška SAD biti dovedena u pitanje jer je Priština ignorisala molbe i američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Svakodnevno razgovaramo sa svim partnerima - Evropskom unijom, SAD, Kinom i Rusijom. Pazimo na interes Srbije i obavještavamo ih o tome šta se dešava", rekla je Brnabić i dodala da Beograd vodi tolerantnu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

Ona je izrazila nadu da će međunarodna zajednica umijeti to da prepozna.

"Nadam se da će svijet uspjeti da prepozna ko je tolerantan, uzdržan, odgovoran i ozbiljan a ko je sve suprotno od toga i da će na osnovu toga moći da se formiraju pozicije, kada se u jednom trenutku budu stekli uslovi za nastavak dijaloga", rekla je ona.

Preporučujemo za Vas