"Građani na straži" počinju sistematsko praćenje izbora

Predizbornu kampanju na terenu posmatra 60 dugoročnih posmatrača u svim okruzima u Srbiji dok će na izborni dan više od 940 posmatrača pratiti kvalitet izbornog procesa na biralištima.
0 komentar(a)
izbori Srbija, Foto: Reuters
izbori Srbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2017. 11:31h

Posmatračka misija CRTA "Građani na straži" danas počinje sistematsko praćenje izbornog procesa u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, CRTA će pratiti period prije izbornog dana, izborni dan i period poslije izbornog dana - sa 1.000 posmatrača. "Predizbornu kampanju na terenu posmatra 60 dugoročnih posmatrača u svim okruzima u Srbiji dok će na izborni dan više od 940 posmatrača pratiti kvalitet izbornog procesa na biralištima", navodi se u saopštenju.

CRTA je navela da misija OEBS/ODHIR neće imati posmatrače na terenu, dok će institucije nadležne za kontrolu određenih aspekata kampanje raditi u ograničenom kapacitetu.

"Regulatorno tijelo za elektronske medije neće pratiti medije već će reagovati po prijavama građana, a Agencija za borbu protiv korupcije imaće značajno manje posmatrača nego prošle godine", navodi se u saopštenju.

CRTA je pozvala građane da prate izbornu kampanju i da joj dostavljaju informacije sa terena o incidentima, kupovini glasova, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji kao i o drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji.

Bonus video: