Vulin: Milošević zaslužio ljubav, naklonost i sjećanje, posjećivaću njegov grob dok sam živ

Nijesam bio ni najbliži ni najvažniji saradnik Miloševića, ni njegov najbliži prijatelj, ali jesam bio njegov saborac, poštovalac onoga što je radio. Oni koji se sada prave da su živjeli u neko drugo vrijeme, to je njihovo pravo i neka ih. Ja sam bio čovjek koji se zajedno sa njim borio za neke vrijednije i važnije ideale i dok sam ja živ biće tako", rekao je Vulin
64 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.03.2017. 12:13h

Delegacije nekoliko stranaka iz Srbije i drugi građani odali su danas poštu nakadašnjem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, koji je prije 11 godina preminuo u Haškom tribunalu, na njegovom grobu u Požarevcu u dvorištu kuće u kojoj je živio, javili su lakalni mediji.

Poštu su odali predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, zatim Šešeljev ljekar i funkcioner radikala Milovan Bojić, kao i Nikola Šainović - za kojeg lokalni mediji navode da je član Socijalističke partije Srbije, i drugi.

Vulin je kazao da je Milošević dva puta izabrani predsjednik Srbije i predsjednik Jugoslavije i da je "svojim životom i svojom smrću zaslužio ljubav, naklonost i sjećanje".

Vulin, koji svake godine posjećuje Miloševićev grob, rekao je da će Miloševićev grob posjećivati "dok je živ"

On je novinarima rekao da je na grobu Miloševića da iskaže poštovanje prema čovjeku koga je Srbija dva puta izabrala na neposrednim izborima za predsjednika, i koji je bio i predsjednik SR Jugoslavije.

"Nijesam bio ni najbliži ni najvažniji saradnik Miloševića, ni njegov najbliži prijatelj, ali jesam bio njegov saborac, poštovalac onoga što je radio. Oni koji se sada prave da su živjeli u neko drugo vrijeme, to je njihovo pravo i neka ih. Ja sam bio čovjek koji se zajedno sa njim borio za neke vrijednije i važnije ideale i dok sam ja živ biće tako", rekao je Vulin.

On kaže da nijesu napadali Srbiju zbog Slobodana Miloševića, već su napadali Slobodana Miloševića zbog Srbije.

"Njegova politika slobodne Srbije, Srbije koja je vodila računa o sebi, svom Ustavu, svojim zakonima, Srbije koja se borila za to da bude na Kosovu i Metohiji i Srbije koju mi danas želimo. Milošević nije vodio politiku sukoba sa svijetom, već su mnoge zemlje u svijetu vodile politiku sukoba sa Srbijom", poručio je Vulin.

Kako je naveo, niko ne može da kaže da je bombardovanje Srbije i nasilje na Kosovu i Metohiji bilo opravdano, i niko ne može da kaže da je pljačkaška privatizacija, sve ono što je došlo poslije 2000. godine bilo opravdano i željeno od strane Srbije.

"Svih ovih godina nakon njegove smrti mi se i dalje pitamo šta se desilo u Haškom tribunalu, mi i dalje ne znamo zašto je umro, kako je umro, ne znamo šta se to desilo da je poslije 2000. godine Slobodan Milošević bio kidnapovan i na taj način najavio smrt pravne države, pljačkašku privatizaciju,sve ono što se Srbiji nažalost poslije petooktobarskog nasilja i desilo", kaže Vulin.

Slobodan Milošević je, navodi Vulin, bio predsjednik Srbije voljom naroda, a ne voljom ambasadora.

"Mi se borimo danas samo za to da Srbijom vladaju Srbi, da Srbijom vlada Srbija, da Srbijom vladaju građani Srbije, a ne ambasadori", poručio je Vulin.

Bivši haški osuđenik Šainović je rekao da je Milošević "velika istorijska ličnost iz teškog istorijskog vremena", a da je "Slobodanov otpor" pritisku i komadanju zemlje "istorijski kamen" Srbije.

"Kada se sjećamo Slobodana sjećamo se i svih boraca koji su položili život za ovu zemlju", rekao je Šainović, a prenijeli su lokalni mediji.

Vulin je kazao da je Milošević dva puta izabrani predsednik Srbije i predsednik Jugoslavije i da je "svojim životom i svojom smrću zaslužio ljubav, naklonost i sećanje".

Vulin, koji svake godine posećuje Miloševićev grob, rekao je da će Miloševićev grob posećivati "dok je živ".

Šešelj je rekao da će što više vreme bude prolazilo "istorija davati objektivniji sud o Slobodanu Miloševiću" i dodao da je posle "perioda saradnje i perioda sukoba", u Haškom tribunalu sa Miloševićem postao iskren prijatelj.

Povodom 11. godišnjice smrti Slobodana Miloševića, počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić i dugogodišnja sekretarica i saradnica osnivača i prvog predsednika SPS Mira Dragojević posetili su Miloševićev grob u petak 10. marta.

Bonus video: