"ISTORIJSKI TRENUTAK"

Makedonija potpisala Protokol o pristupanju NATO-u, čestitke iz Crne Gore

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocijenio je da se radi o istorijskom trenutku
764 pregleda 3 komentar(a)
Dimitrov prima čestitke u Briselu, Foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters
Dimitrov prima čestitke u Briselu, Foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters
Ažurirano: 06.02.2019. 13:49h

U sedištu Sjevernoatlantske alijanse u Briselu danas je potpisan Pristupni protokol između Makedonije i 29 zemalja članica NATO-a.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocijenio je da se radi o istorijskom trenutku.

"Premijeri Cipras i Zaev pokazali su ogromnu stratešku viziju i hrabrost, kada su, prošle godine, potpisali Prespanski sporazum", ocijenio je prvi čovjek Alijanse na ceremoniji potpisivanja.

U ime država članica NATO-a, potpis na tekst Protokola stavili su ambasadori zemalja članica Alijanse, a u ime zvaničnog Skoplja Protokol je potpisao ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov.

Čestitke iz Crne Gore

Vlada Crne Gore na Twitteru je čestitala Makedoniji na potpisivanju protokola.

I ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, čestitao je danas makedonskoj koleginici, Radmili Šekerinskoj potpisivanje Protokola o ulasku Republike Makedonije u sastav Sjevernoatlantske alijanse.

“Crnogorski put od potpisivanja Protokola do punopravnog članstva u NATO trajao je nešto više od godinu dana. U skladu sa punom posvećenošću Crne Gore politici otvorenih vrata Alijanse, iskreno vjerujem da će i Republika Makedonija u skorijem periodu postati članica atlantske porodice. Imajući u vidu da će punopravno članstvo Makedonije dodatno osnažiti naše sveobuhvatne napore za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, uvjeren sam da će naše dvije zemlje, i kao buduće saveznice u okviru Alijanse, još kvalitetnije sarađivati”, kaže se u Boškovićevoj čestitki.

Proces pristupanja Makedonije u najveću vojnu organizaciju omogućen je nakon što je stupio na snagu Prespanski sporazum kojim je okončan višedecenijski spor oko imena između Makedonije i Grčke.

Očekuje se da bi grčki parlament trebao u petak da ratifikuje Pristupni protokol NATO-a i Makedonije, nakon čega slijede ustavne promjene u Makedoniji i definitivna promjena naziva države u Sjeverna Makedonija.

Preporučujemo za Vas