Zaev: Albanci, Srbi, Bošnjaci, Romi, Vlasi će u institucijama moći da pričaju na maternjem jeziku

"Vlada će uskoro biti formirana. Makedonija će biti država svih njenih građana. Izgradićemo jedinstveno društvo koje će podstaći dobre odnose između svih zajednica i neće podsticati tenzije. U prvih šest mjeseci mi ćemo preduzeti mjere za povećanje plata", rekao je Zaev u sjedištu stranke na posebnoj konferencii za novinare
14 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.03.2017. 14:08h

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev sazvao je vanrednu konferenciju za medije u sjedištu svoje stranke, gdje je predstavio program nove makedonske Vlade.

On je rekao da se program nove vlade zasniva na principima programa izborne SDSM i principima parlamentarnih stranaka, koje će biti dio vladajuće koalicije.

Kao strateške ciljeve buduće vlade, Zaev je naveo bolji život građana, ekonomski razvoj i integraciju Makedonije u EU i NATO.

"Vlada će uskoro biti formirana. Makedonija će biti država svih njenih građana. Izgradićemo jedinstveno društvo koje će podstaći dobre odnose između svih zajednica i neće podsticati tenzije. U prvih šest mjeseci mi ćemo preduzeti mjere za povećanje plata", rekao je Zaev u sjedištu stranke na posebnoj konferencii za novinare.

Zaev je izjavio da će nova vlada raditi i na sređivanju državne uprave ali raditi i na smanjenju korupcije.

"Dosta je bogaćenja funkcionera na račun građana", rekao je Zaev.

Konferenciju Zaeva prenose uživo mnogi portali na makedonskom i albanskom jeziku.

"Razumijem zabrinutost građana na ulici kao rezultat propagande vlade, koja želi da ih zaštiti od onoga što slijedi - odgovornost za zločin. Govorimo o jedinstvu i podjelama. Ovo je opasna igra Nikole Gruevskog i nekoliko članova rukovodstva VMRO-DPMNE.

On je objasnio da će građani Albanci u Makedoniji biti ravnopravni u držvnim institucijama i da će moći da komuniciraju na maternjem jeziku, te da to ne znači samo za Albance, već i za pripadnih drugih manjina - Srbe, Bošnjake, Rome, Vlahe.

U opštinama u kojoj manjine čine 20 odsto od ukupnog broja stanovnika, oni će moći da se institucijama obraćaju na maternjem jeziku.

Zaev je negirao da će, kako je to, kako je rekao, neko želio da predstavi da će u svim školama morati da se uči albanski jezik. Obećao je i da se po pitanju jezika ustav ni na koji način neće mijenjati.

Zaev je sa dvije albanske partije, DUI i BESA, obezbijedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika od ukupno 120, ali predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da mu dodeli mandat za sastav nove vlade zbog "albanske platforme".

Glavno pitanje je da li je Zoran Zaev pristao na sve kontroverzne zahtjeve albanskih partija, koji bi praktično omogućili federalizaciju Makedonije i, kako bivši premijer Nikola Gruevski tvrdi, popločaju put ka stvaranju "Velike Albanije".

Ovim i dalje nije jasno odgovoreno na pitanje da li je Zaev pristao da, ukoliko uspije da formira Vladu, tuži Srbiju za navodni genocid nad Albancima između dva svjetska rata, što je takođe bio zahtjev koalicionih partnera koji su mu i dostavili Tiransku platformu.

Bonus video: