Prpa: Zna li Vučić uopšte šta je elita

Reditelj Janko Baljak, jedan od potpisnika Apela 100 kaže da im je prilijepljena etiketa lažne elite zato što nijesu dvorska
118 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.03.2017. 07:24h

Srpski intelektualci i javne ličnosti koji su stali iza predsjedničkog kandidata Saše Jankovića prepoznali su se u izjavi Aleksandra Vučića o lažnoj eliti, i uzvratili mu jednako oštro.

U izjavi za Danas Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji, kaže da je za Vučića laž sve ono što ne odgovara izmišljenoj slici koju on uz pomoć medija i nestvarno velikog broja ulizica pokušava da prikaže građanima Srbije.

"Na njegovu veliku žalost opozicioni kandidati su stvarnost (koja je kod njega počela da izaziva sve primjetniju nervozu, pa i paniku), i oni koji ih podržavaju u sve većem broju su takođe stvarnost (bili ono što se naziva elitom ili ne što zaista nije važno). Upravo zato pripadam onoj veoma stvarnoj grupi građana koja podrškom Saši Jankoviću želi da postavi kamen temeljac pravnoj državi u kojoj više niko nikada neće moći da brutalno vrijeđa građane i gazi sva njihova prava, navodi Turajlić za Danas.

Branka Prpa, istoričarka, za ovaj list navodi da premijer očigledno ima problem sa definicijom pojma elita.

"On je vezuje za moć a ne za vrlinu. Elita može biti vladajuća, a može biti vezana i za vrlinu i moral, kao i za rad za javno dobro. Premijer očigledno ima problem sa definicijom elite sa pozicija etike. Za njega etika nije dio politike i za njega rad na javnom i opštem dobru nije vezan za pojam elite. Mi smo dakle udaljeni od njega ne od danas ili sjutra, već od juče. Udaljeni smo od njega decenijama i to je tako oduvijek bilo". kaže ona.

Reditelj Janko Baljak, jedan od potpisnika Apela 100 u izjavi za Insajder kaže da im je prilijepljena etiketa lažne elite zato što nijesu dvorska.

On naglašava da su oni koji su odlučili javno da podrže Jankovića svjesno ušli u rizik provlačenja kroz "blato" putem tabloida.

"Niko od nas nije očekivao da ćemo proći bez posljedica ali ovo je naš vapaj za civilizacijskom državom-kaže Baljak.On je naglasio da se Saša Janković ne krije iza javnih ličnosti.

"On je jedan od nas i baš zato nije u prvom planu. Ne zelimo da imamo vođu i mesiju nego jednog pristojnog i civilizovanog predsjednika države", rekao je Baljak za Insajder.

Bonus video: