Mekalister: EU da se suprotstavi pokušajima Rusije da destabilizuje Zapadni Balkan

Mekalister je rekao da Moskva takođe utiče na političke rasprave organizovanjem propagande koja je protiv Zapada i EU, posebno u medijima na srpskom jeziku koji promovišu pogled na svijet koji ima Kremlj, kao i "teorije zavjere i srpski ultranacionalizam"
76 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Mekalister, Foto: Europal.europa.eu
Dejvid Mekalister, Foto: Europal.europa.eu
Ažurirano: 08.03.2017. 14:56h

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocijenio je da Evropska unija mora da bude "vidljivija" na Zapadnom Balkanu da bi se suprotstavila rastućem uticaju Rusije i njenim pokušajima da destabilizuje region.

"Geopolitika se vratila na Balkan", izjavio je njemački poslanik Evropskog parlamenta i predsednik komiteta za spoljne poslove, prenosi danas Gardijan.

Mekalister je rekao da u regionu raste uticaj Rusije i Turske, a da su igrači i SAD i EU, tako da su "različiti interesi u igri".

Ipak, samo je ulogu Rusije opisao kao negativnu, podsjetivši na sumnje da je Kremlj umiješan u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i podršku tvrdokornim nacionalističkim liderima u regionu, navodi britanski list.

Mekalister je rekao da Moskva takođe utiče na političke rasprave organizovanjem propagande koja je protiv Zapada i EU, posebno u medijima na srpskom jeziku koji promovišu pogled na svijet koji ima Kremlj, kao i "teorije zavjere i srpski ultranacionalizam".

Mekalister ne misli da je Brisel zaboravio Balkan, kako govore neki lideri u regionu, ali smatra da je vrijeme da EU poveća svoju vidljivost.

"EU treba da pojača napore da EU i njen dobar rad učini vidljiivijim u svih šest zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Mekalister.

Lideri EU će sjutra na samitu u Briselu razgovarati o rastućim tenzijama na Balkanu, a prema nacrtu dokumenta u koji je Gardijan imao uvid, oni će ponoviti obećanje da vrata Unije ostaju otvorena uz isticanje važnosti reformi i "dobrosusjedskih odnosa".

Članice EU su podijeljene da li bi zvanični izvještaj sa samita trebalo da identifikuje "spoljne snage" koje grade veću ulogu u regionu, piše Gardijan i dodaje da posebnu zabrinutost izaziva Rusija, ali i rastuća uloga Turske.

"Postoji miješanje treće zemlje", rekao je evropski poslanik.

Evropske diplomate su zabrinute i zbog državljana balkanskih zemlja koji se u Iraku i Siriji bore na strani islamističkih ekstremista.

Bonus video: