TRANSFORMACIJA BEZ PROMJENE USTAVA

Stoltenberg pričao sa Tačijem i Mustafom: NATO zabrinut zbog vojske Kosova

Stoltenberg je kazao da im je jasno stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nijesu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2019. 14:18h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je prištinskim vlastima ozbiljnu zabrinutost Alijanse zbog predložene transformacije Kosovskih snaga bezbjednosti (KSB) u oružane snage.

"Danas sam pričao sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom kako bi im prenio ozbiljnu zabrinutost NATO saveznika zbog predloga kosovskih vlasti za transformaciju KSB u oružane snage, bez promjene Ustava", naveo je Stoltenberg.

On je kazao da im je jasno stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nijesu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

Stoltenberg je, kako prenose agencije, dodao da je poslednjih godina NATO podržao razvoj KSB kao profesionalnih i sve više multietničkih snaga.

"Struktura, mandat i misija KSB su u nadležnosti lokalnih kosovskih institucija u skladu sa njihovim ustavnim pravom. Ipak, ukoliko se mandat KSB sada razvije kako je predloženo, NATO će morati da ponovo razmotri nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta", istakao je Stoltenberg.

On je naveo da ostaje u bliskom kontaktu sa kolegama u Evropskoj uniji.

Preporučujemo za Vas