Završen sastanak Mogerini s političkim liderima u BiH

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je novinarima poslije sastanka da posjeta Mogerini stiže u pravom trenutku, kada su političke strasti u BiH vrlo uzburkane
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Betaphoto
Federika Mogerini, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.03.2017. 19:24h

Sastanak lidera vodećih stranaka u BiH i visoke predstavnice EU za spoljnju politiku i bezbjednost Federike Mogerini završen je večeras u Sarajevu, a zvaničnici su razgovarali o putu BiH ka EU, reformskoj agendi, mehanizmina koordinacije i drugim temama.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je novinarima poslije sastanka da posjeta Mogerini stiže u pravom trenutku, kada su političke strasti u BiH vrlo uzburkane.

"Današnji sastanak i vrlo otvoren razgovor o svim pitanjima pokazao je da je dijalog jedini način i sredstvo da idemo ka EU", rekao je Radončić.

Upitan da li je na sastanku bilo riječi o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, on je kazao da je svako iznio svoje stavove o tom pitanju i da u vezi s tim nema ništa novo.

On je istakao da je za njega vrlo važno to što je predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik "potencirao svoju opredjeljenost za evropski put".

"Razgovaralo se i o stanju u javnim servisima, RS, Federaciji BiH, reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, ali ono što je važno jeste da je sastanak protekao u jednoj uljudnoj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi", dodao je Radončić.

Sastanku su prisustvovali čelnici SDA, HDZ BiH, SBB-a, SDP BiH, Demokratske fronte i HDZ 1990 iz Federacije BiH, kao i predstavnici SNSD-a, SDS-a i PDP-a iz Republike Srpske.

Ranije danas Mogerini se sastala sa članovima Predsjedništva BiH i delegacijom Savjeta ministara BiH.

Posjetom BiH Mogerini završava svoju balkansku turneju tokom koje je boravila i u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Bonus video: