Dodik: Mogerini ću reći da je blokiran evropski put BiH

Posjetom BiH Mogerini završava svoju balkansku turneju tokom koje je boravila i u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu
5 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2017. 18:01h

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini prenijeti svoj stav da je blokiran put BiH ka EU.

Dodik je uoči sastanka predsjednika vladajućih stranaka sa Mogerini, rekao da u BiH ne funkcioniše mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU, kao i mnogo drugih stvari koje se tiču evropskog puta BiH, prenijeli su sarajevski mediji.

"Došao sam da kažem da stvar oko upitnika, i ostalih stvari u vezi sa kretanjem ka EU, su blokirani činjenicom da nije profunkcionisao mehanizam koordinacije, da je RS učinila sve što je trebalo od Reformske agende, a da Federacija BiH i zajednički nivo vlasti to nisu učinili, zbog čega imamo zastoje. To je zaista deprimirajuće sa stanovišta daljeg kretanja ka EU i to je ono što želim sa poručim danas", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu počeo je sastanak Federike Mogerini sa predstavnicima političkih stranaka.

Sastanku prisustvuju čelnici SDA, HDZ BiH, SBB-a, SDP BiH, Demokratske fronte i HDZ 1990 iz Federacije BiH, kao i predstavnici SNSD-a, SDS-a i PDP-a iz Republike Srpske.

Posjetom BiH Mogerini završava svoju balkansku turneju tokom koje je boravila i u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Bonus video: