Mogerini: BiH napravila impresivne korake na putu ka EU

Ona je kazala da je prije dve godine bila vidljiva i "nesumnjiva energija kod svih građana da BiH postane članica EU"
93 pregleda 6 komentar(a)
Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.03.2017. 17:57h

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina u posljednje dvije godine napravila impresivne korake na putu ka Evropskoj uniji, ističući da BiH ima punu podršku EU na tom putu.

"Sjećam se posljednje posjete BiH, prije dvije godine. Tada je postojao skepticizam da BiH može napraviti ikakve iskorake", kazala je Mogerini na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predstavnicima Savjeta ministara BiH.

Ona je kazala da je prije dve godine bila vidljiva i "nesumnjiva energija kod svih građana da BiH postane članica EU".

"Od tada su napravljeni impresivni rezultati i pretočili su se u neke pozitivne trendove. Prisutni su trendovi, poput ekonomskog rasta u BiH i to su prvi signali, mada nijesu direktno pretočeni u suštinske promjene koje građani mogu da osjete", navela je Mogerini.

Prema njenim riječima, evropske institucije su prepoznale taj rad i to je osnova daljih odnosa EU i BiH, kao i daljih aktivnosti.

"S naše strane, mi kada uočimo i prepoznamo ta nastojanja, treba da ih nagradimo", kazala je Mogerini.

Ona je dalje rekla da institucije BiH treba da imaju odgovornost prema građanima, ali i jedinstvo i čvrsto opredjeljenje u sprovođenju evropske agende i daljim koracima na evropskom putu.

"Izazovi postoje, kako u samoj BiH, tako i izazovi koji su regionalne i globalne prirode. Uprkos tome, uvjerena sam da lideri u BiH imaju mudrosti, kapaciteta i odgovornosti da sve te izazove nadvladaju, kao što su to činili i u protekle dvije godine", istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Prema njenim riječima, EU, s druge strane, ostaje uz BiH i podržaće je u daljim koracima na evropskom putu.

Mogerini je naglasila da je suština svega u BiH, mir, stabilnost i bezbjednost zemlje, ekonomske prilike, kao i regionalna saradnja i evropska perspektiva BiH.

"Ostaje nam da i dalje radimo zajedno i uvjeravam vas da u tom procesu možete računati na mene lično i na sve institucije EU", zaključila je ona.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je Mogerini "iskreni, pravi, dobronamjerni prijatelj BiH i neko ko jednako, kao i ljudi u ovoj zemlji, želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u EU".

On je kazao da je visoku predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost upoznao sa političkim prilikama u BiH, ali i regiji, ističući da su mir i stabilnost imperativ vlasti u BiH.

Zvizdić je još kazao da je BiH jako važna i regionalna saradnja, a naveo je podatak da prema anketama Direkcije za evropske integracije 70 posto građana podržava ulazak BiH u EU.

Mogerini se prethodno sastala sa sa članovima Predsedništva BiH, a poslije sastanka s delegacijom Savjeta ministara BiH počeli su njeni razgovori sa liderima parlamentarnih stranaka u BiH.

Bonus video: