Priština: Održan miran skup podrške Ramušu Haradinaju

Na skupu su učestvovali, pored ostalih, kosovski poslanik Daut Haradinaj, bivši američki ambasador i šef misije OEBS-a na Kosovu tokom rata 1998-1999. godine Vilijem Voker i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti
58 pregleda 2 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ažurirano: 04.03.2017. 16:29h

U Prištini je danas održan miran skup podrške Ramušu Haradinaju, čije izručenje od francuskih vlasti je zatražilo srpsko pravosuđe zbog počinjenih zločina.

Sa skupa je upućen zahtjev da se bivši komandant OVK pusti da se iz Francuske vrati na Kosovo i odbaci zahtjev Srbije.

Govornici su takođe zatražili da se povuku sve potjernice koje je Srbija raspisala za bivšim pripadnicima OVK.

Na skupu je puštena i video poruka Haradinaja iz Francuske koji se zahvalio na podršci.

Na skupu su učestvovali, pored ostalih, kosovski poslanik Daut Haradinaj, bivši američki ambasador i šef misije OEBS-a na Kosovu tokom rata 1998-1999. godine Vilijem Voker i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Daut Haradinaj je rekao da učešće građana na protestu pokazuje da njegov brat nije usamljen, navodeći i da su "Albanci velika nacija koja svoju slobodu neće pokloniti nikome".

On je pozvao kosovske vlasti da prekine dijalog sa Beogradom i da ne dozvoli predstavnicima vlasti u Beogradu da se slobodno kreću po Kosovu i vode predizbornu kampanju.

Voker je rekao da je došao na skup da iskaže solidarnost sa Haradinajem, sa kojim je prijatelj, i sa stanovništvom Kosova.

Apelacioni sud u Francuskoj odložio je za 6. april donošenje odluke o izručenju Haradinaja, a srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, pored ranijih dokaza, na inicijativu Ministarstva pravde dostavilo i pojedine konkretne dokaze - iskaze svjedoka i zapisnike sa uviđaja.

Francuskoj su ranije dostavljeni i konkretni dokazi o svirepim zločinima OVK, a među najgorima bilo je odsijecanje glave dvonedjeljnoj bebi 1999. godine u Djakovici, kao i silovanje maloljetne albanske djevojčice.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je proslijedila Francuskoj zahtjev za izručenje s pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Bonus video: