DUI: Ivanov da dodijeli mandat Zaevu, učestvovaćemo u vladi koju će predvoditi SDSM

Osmani je kazao da DUI ostaje posvećen tačkama Albanske deklaracije, koja je, kako je istakao, potpisana u Skoplju i ne ugrožava integritet Makedonije i ne odstupa od Ustava i Ohridskog (mirovnog) sporazuma
54 pregleda 1 komentar(a)
Makedonija izbori, Foto: Reuters
Makedonija izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2017. 10:38h

Najveća albanska partija u Makedoniji DUI na čijem je čelu Ali Ahmeti odlučila je da učestvuje u novoj makedonskoj vladi koji će predovoditi Socijaldemkratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Ta odluka je objavljena u ponoć nakon cjelodnevne sjednice rukovodstva stranke, a, kako su prenijeli mediji, portparol DUI-ja Bujar Osmani je, obrazlažući je, zatražio od predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da Zaevu dodijeli mandat za formiranje vlade.

"DUI će učestvovati u formiranju nove vlade predvođene od SDSM-a, za šta smo već dali potpise. Tražimo od Ivanova da dodijeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu", rekao je Osmani u partijskom sjedištu stranke u tetovskom naselju Mala Rečica.

Prema njegovim riječima, takva je volja većine Albanaca u Makedoniji.

Osmani je dodao da DUI ostaje posvećen tačkama Albanske deklaracije, koja je, kako je istakao, potpisana u Skoplju i ne ugrožava integritet Makedonije i ne odstupa od Ustava i Ohridskog (mirovnog) sporazuma.

Prema DUI, niti albanske partije u Makedoniji, niti ta njihova deklaracija nisu razlog za krizu.

Kriza u Makeddoniji se dodatno zaoštrila u srijedu kada je predsjednik države Đorđe Ivanov odbio da dodijeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, iako je formirao parlamentarnu većinu sa albanskim strankama.

Ivanov je tada obrazložio da mu "savjest i Ustav ne dopuštaju da da mandat osobi ni partiji čija je platforma rušenje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Makedonije", aludirajući na Deklaraciju albanskih stranaka koje su postavili kao uslov za formiranje vlade.

Lider SDSM Zoran Zaev je parlamentarnu većinu sa 67 poslanika u parlamentu od 120 mesta formirao sa tri stranke Albanaca u Makedoniji, DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Bonus video: