Ponovo protest u Skoplju: "Jedina partija koju možemo da imamo je Republika Makedonija"

Marš je kao i prethodnih dana počeo pred vladom, a završen je pred zgradom parlmenata, gdje je razvijena tridesetometarska makedonska zastava i ispisan apel da se ne dozvoli "razgrađivanje Makedonije"
75 pregleda 3 komentar(a)
Makedonija, Foto: Beta-AP
Makedonija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.03.2017. 20:01h

U Skoplju je i večeras, četvrti dan zaredom, održan protestni marš novoformirane Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju".

Marš je kao i prethodnih dana počeo pred vladom, a završen je pred zgradom parlmenata, gdje je razvijena tridesetometarska makedonska zastava i ispisan apel da se ne dozvoli "razgrađivanje Makedonije".

Sa tog protesta je poručeno da se traži "politička i ekonomska lustracija, javno osuđivanje dvojnih aršina, nacionalna crvena linija, zajedništvo za jednu jedinstvenu, suverenu i unitarnu Makedoniju, bez razlika na pol, vjeru, etničku ili političku propadnost".

"Pozivamo sve cijenjene članove političkih partija da nam se priključe. Da odbranimo nadpartijske interese, jer je jedina partija koju možemo da imamo Republika Makedonija", rekla je Elena Misirkova iz inicijative "Za zajedničku Makedoniju".

Misirkova je pozvala i etničke lidere da se priključe maršu koji organizuje ta incijativa da bi zajedno odbranili zajedničku državu "od stranih uticaja".

Protesti Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" počeli su pošto je lider vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio predsjednika opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva da, zajedno sa albanskim partijama s kojima se dogovorio o parlamentarnoj većini, "priprema redefinisanje i promjenu imena Makedonije" i pozvao narod da brani državu.

Protesti za zaštitu imena i jedinstva države i protiv promena Ustava Makedonije održani su večaras, pored Skoplja, i u više gradova u unutrašnjosti Makedonije.

Bonus video: