Gojković zaključala Skupštinu: Nema ko da potvrdi ostavku Jankovića

"Ponašanje vlasti, odnosno vladajuće većine koja odbija da konstatuje ostavku Saše Jankovića na mjesto zaštitnika građana pokazuje da družina koja je okupirala državu smatra da može da radi šta hoće, kako hoće, ne obazirući se na zakonske prepreke"
1 komentar(a)
Saša Janković, Foto: Betaphoto
Saša Janković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.03.2017. 23:35h

Predsjednički kandidat Saša Janković ne bi trebalo da trpi posljedice zbog toga što parlament nije usvojio njegovu ostavku na mjesto ombudsmana, smatraju u njegovom izbornom štabu optužujući paramentarnu većinu da se ponijela poput obijesnog djeteta.

"Ponašanje vlasti, odnosno vladajuće većine koja odbija da konstatuje ostavku Saše Jankovića na mjesto zaštitnika građana pokazuje da družina koja je okupirala državu smatra da može da radi šta hoće, kako hoće, ne obazirući se na zakonske prepreke. Potvrda Jankovićeve ostavke je samo kap u moru ozbiljnijih problema. Od nas, građana Srbije, zavisi da li ćemo im to dozvoliti, rekli su Danasu u Izbornom štabu Saše Jankovića, koji je 7. februara podnio ostavku na funkciju ombudsmana, koju Narodna skupština treba da konstatuje, ali to, po svemu sudeći, neće učiniti.

U Jankovićevom štabu navode da takva situacija praktično ne znači ništa. „Konsekvenca za davanje političkih izjava Zaštitnika građana je njegovo razrješenje. Suštinski pokazuje inaćenje obijesnog djeteta - sad neću ni kako ja hoću. Većina u Skupštini, koja je preko tabloida godinu dana zahtijevala da Saša Janković podnese ostavku, sada neće da je potvrdi“, kažu u Jankovićevom štabu.

Oni podsjećaju da Janković od 8. februara ne obavlja državnu funkciju na kojoj je bio, i dodaju da to nije pitanje njegovog, ili nečijeg drugog suda, već je to činjenica.

Na pitanje Danasa, postoji li bojazan da zbog ove situacije, RIK neće uvažiti njegovu kandidaturu budući da se po zakonu ombudsman ne bavi politikom, iz štaba odgovaraju da Ustav kaže da svaki državljanin Republike Srbije može da se kandiduje za predsjednika, što ne isključuje Zaštitnika građana. „Jankovićeva ostavka je moralni čin, nije morao da je podnese, mogao je i s mjesta ombudsmana da se kandiduje“, navode u štabu Saše Jankovića.

I bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, za Danas ocenjuje da to što Skupština Srbije neće konstatovati Jankovićevu ostavku ne bi trebalo da ima pravne posljedice niti komplikacije po njegovu kandidaturu na predstojećim izborima.

"Skupština samo treba da konstatuje novonastalu realnost. Ostavka je lični čin i ako neko hoće da je konstatuje, odnosno primi k znanju, može to da uradi ili ne. Ako neće to ide na dušu njima. To je bruka i njihova sramota", navodi Ivošević.

On ukazuje na razliku između ostavke i ponude ostavke. Kako objašnjava, ponuda ostavke je sasvim nešto drugo u odnosu na ostavku. A razlika je u tome što neko može da prihvati ili ne prihvati ponuđenu ostavku.

"Ostavka je nešto što se samo prima k znanju, odnosno konstatuje se nastala realnost. Posao Skupštine Srbije je samo deklarativan u tom slučaju", zaključuje Zoran Ivošević.

Republička izborna komisija još nije odgovorila na interesovanja novinara ovim povodom. Skupštinski Administrativni odbor je prihvatio ostavku Saše Jankovića.

Najavljujući da će redovni rad parlamenta biti nastavljen poslije izbora predsjednica Maja Gojković je poručila da bi o ovoj situaciji trebalo da razmišlja Janković, naglašavajući da ona nije prekršila zakon.

Bonus video: