Mogerini u Skoplju: Ivanov da povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu

Ona je kazala da EU želi da ukaže kao prijatelj Makedonije na radnje koje predstavljaju, po njihovom mišljenju, ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratskog duha ustava Makedonije
3 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.03.2017. 20:23h

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je večeras predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom, kako je rekla, povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

"Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsjednika Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za formiranje vlade", izjavila je večeras u Skoplju Mogerini.

Ona je dodala da EU želi da ukaže kao prijatelj Makedonije na radnje koje predstavljaju, po njihovom mišljenju, ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratskog duha ustava Makedonije.

Kako je javio izvještač Tanjuga, Mogerini je poručila da poziva predsjednika Makedonije da razmisli o svojoj odluci o dodjeljivanju mandata.

Mogerinijeva se prethodno danas sastala sa liderom VMRNO-DPMNE i bivšim premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim kao i sa Liderom Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevim.

Gruevsk tražio što skorije izbore

Lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je nakon današnjeg sastanka u Skoplju sa Visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini saopštio da je ona "ponovila javno iznijete stavove Evropske komisije", a da je on zajedno sa funkcionerima stranke "istakao činjenicu o narušavanju principa na pravljenju koalicije 'pobjednik sa pobjednikom' nakon izbora".

Kako javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta, u stranačkom saopštenju VMRO-DPMNE navedeno je "izraženo nezadovoljstvo platformom premijera Albanije (Edija) Rame iz Tirane, negativne posljedice koji proizilaze iz brutalnog miješanja u unutrašnje poslove susjedne države, protivno principima dobrosusjedstva".

"Razgovarajući oko mogućih rješenja, VMRO-DPMNE je ponovio ocjenu da je sprovođenje što skorijih izbora najbolji način za stabilnost i prestanak političke krize", saopštila je stranka Gruevskog VMRO-DPMNE.

Zaev: Iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas, nakon sastanka u Skoplju sa Mogerinijevom, da je njegova stranka "srećna što EU ostaje posvećena jedinstvu Makedonije" i da su 67 poslaničkih mandata koliko je skupio sa dvije albanske stranke "normalan uslov za davanje mandata za formiranje vlade".

"Još jednom apelujemo na (predsjednika Makedonije Đorđa) Ivanova da preispita svoju odluku zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije je realno prisutan", rekao je Zaev, javlja izvještač Tanjuga sa lica mesta.

Bonus video: