Mićunović: Mi živimo u virtualnoj stvarnosti u kojoj je parlament ponižen

"Mi živimo u virtualnoj stvarnosti u kojoj je parlament ponižen, poniženi su i gradjani koji su izabrali poslanike, svoje predstavnike. Treba vratiti ugled i dostojanstvo parlamentu, ključnoj instituciji za demokratiju", kazao je Miunović, nekadašnji predsednik Političkog saveta Demokratske stranke
61 pregleda 0 komentar(a)
Dragoljub Mićunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Dragoljub Mićunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.03.2017. 17:44h

Srpskom parlamentu treba vratiti dostojanstvo, a predsjedniku države dati veća ovlašćenja u skladu sa legitimitetom koji mu daje to što ga građani biraju neposredno na izborima, ocijenili su danas učesnici skupa "Predsjednik Republike i Ustav Srbije" koji je održan u Beogradu u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović je komentarišući odluku da parlament pauzira u radu mjesec dana do održavanja predsjedničkih izbora ukazao da parlamentu koji je odraz volje naroda treba vratiti dostojanstvo.

"Mi živimo u virtualnoj stvarnosti u kojoj je parlament ponižen, poniženi su i građani koji su izabrali poslanike, svoje predstavnike. Treba vratiti ugled i dostojanstvo parlamentu, ključnoj instituciji za demokratiju", kazao je Mićunović, nekadašnji predsjednik Političkog savjeta Demokratske stranke.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Tanasije Marinković ocijenio je da u sadašnjem sistemu predsjednik Srbije ima veliki legitimitet, ali da je patuljak u odnosu na ustavna ovlašćenja.

"Najveće ovlašćenje mu je to što može da ne odobri usvajanje nekog zakona", podsetio je Marinković.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocijenio je da ukoliko je riječ o ustavnim ovlašćenjima to što aktuelni premijer Aleksandar Vučić odlukom da premijersku funkciju zamijeni predsjedničkom pada sa konja na magarca.

"Tu nisu čista posla", kazao je Ivošević i dodao će da će aktuelni premijer za novog čovjeka na čelu vlade postaviti "nekog ko ne zvoca, ali dobro podnosi zvocanje".

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić ukazao je na odgovonost bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je kako ocjenjuje ojačao predsjedničku funkciju odabirom slabije uticajne ličnosti, poput Mirka Cvetkovića, za premijera.

Bonus video: