Tači poručio Albancima u Makedoniji: Sudbinu svojih prava uzmite u svoje ruke

Tači je optužio Ivanova da je donio anti-albansku odluku, te da nije ispoštovao volju većine građana i Ohridski sporazum
76 pregleda 0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2017. 16:49h

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da je odluka makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da ne da mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu obezbijedio uz podršku dvije albanske partije - DUI i BESA, uznemiravajuća, dodavši da je šef makedonske države na taj način zloupotrijebio Ustav i zakon.

Tači je optužio Ivanova da je donio anti-albansku odluku, te da nije ispoštovao volju većine građana i Ohridski sporazum.

On je za prištinski portal Gazeta ekspres izjavio da su Albanci u Makedoniji sastavni dio te države i da oni treba da uzmu sudbinu svojih prava u svoje ruke.

"Predsjednik Ivanov je zloupotrijebio Ustav i zakone u svom neprijateljskom pristupu prema Albancima, koji čine trećinu građana ove države. Svojom odlukom, predsjednik Ivanov je sahranio demokratiju, ne poštujući volju građana, Ustav i zakone, a sahranjen je i Ohridski sporazum", rekao je Tači.

Ponovio je da su Albanci u Makedoniji konstitutivni narod i da Makedonija treba da bude država svih njenih građana.

"Bez jednakih prava Albanaca u Makedoniji, ta država gubi svaki smisao. Zato Albanci treba da sudbinu svojh prava uzmu u svoje ruke", naveo je Tači.

Predsjednik Ivanov odbio je sinoć da mandat za formiranje nove makedonske vlade dodijeli lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu sastavio uz podršku Albanaca, jer smatra da su zahtjevi albanskih stranaka formulisanih u "Tiranskoj platformi" prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu države.

Bonus video: