BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE VJERUJE U SNAGU OPOZICIJE

Boris Tadić: Nije realno da Vučić slavi u prvom krugu, a to je već njegov poraz

Dačić je politički talac „Vučićevih fioka“ i njegova politička sudbina, a verovatno i sloboda, zavise isključivo od Vučića – tvrdi Tadić i intervjuu Danasu
56 pregleda 4 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Betaphoto
Boris Tadić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.02.2019. 16:28h

Bez obzira na sve zamjerke iz prošlosti danas smo ujedinjeni oko zajedničke ideje promjene vlasti koja uništava našu državu i društvo, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i lider SDS, objašnjavajući zašto je podržao Vuka Jeremića za predsjedničkog kandidata.

" I Janković i Jeremić su dobri kandidati, ali za našu odluku je bilo presudno ko od njih dvojice ima veću šansu da pobijedi Vučića. Ako bi Janković ušao u drugi krug, podržali bismo ga. Najbitnije je da što veći broj opozicionih glasova koncentrišemo na jednom mjestu", rekao je Tadić, najavljujući aktivno učešće i kampanji.

"Pokušaćemo da se izborimo za prostor u medijima, ali ćemo se prije svega oslanjati na ličnu komunikaciju sa građanima, na društvene mreže i alternativne načine komunikacije. Danas je svakako građanima jasno da je većina medija u Srbiji zapravo u funkciji samo glasnika SNS-a, pa takav kredibilitet i imaju ti mediji. Zato se kontrola medija uvek na kraju okreće protiv onih koji ih kontroliše", ocijenio je Tadić.

On je istakao da opozicija nema jednog kandidata zbog toga što Janković i Jeremić nisu napravili dogovor, a ne zbog sujeta stranačkih lidera.

"S druge strane, i sa dva kandidata može se reći da je opozicija ujedinjena na ovim izborima, pogotovo u odnosu na činjenicu da vjerujem da ćemo svi u drugom krugu stati iza jednog. Međutim, to što su vladajuće stranke stale iza jednog kandidata i što se lično Vučić kandidovao, pokazuje porast straha i slabosti vlasti pred narastajućom snagom", tvrdi Tadić.

Bivši predsjednik smatra da uprkos rezultatima istraživanja javnog mnjenja nije realno da Vučić pobijedi u prvom krugu.

"I vlast je svjesna toga i zato plasira priču o svojoj snazi upravo da bi stvaranjem takve percepcije nadomjestila njen nedostatak. Vučićev ulazak u drugi krug bi već bio njegov poraz i početak kraja ove vlasti", smatra Tadić.

Raduloviću stranački interes iznad opšteg

Objašnjavajući zašto je Sašu Radulovića označio kao najvećeg neprijatelja opozicije, bivši predsjednik Srbije je istakao da opozicione glasove ne rasipa Vučić, “već stranke koje ne razumiju da je što veće koncentrisanje opozicionih glasova i pobjeda nad Vučićem važnija od njihove lične i stranačke promocije”.

"Sve te njihove matematike kojima pravdaju odluku da ne podrže Jankovića ili Jeremića služe samo  pokušaju prikrivanja činjenice da im je stranački interes iznad opšteg. Dok god takve stranke budu uspjevale da građane ubijede da su iskrena opozicija, imaćemo problem rasipanja glasova", kaže Tadić.

Srbija je, prema njegovim riječima, danas zemlja u kojoj se urušavaju institucije i pravna država, neometano suspenduje Ustav, podržava kriminal i u kojoj se nijedan građanin ne može osjećati bezbjedno.

"Ova vlast je kreirala sistem u kom se građani oslanjaju na partijsku knjižicu SNS-a, a ne na državu. U stranci traže i posao i egzistenciju i sigurnost", kaže Tadić.

Vlast stvara samo marionete

On kaže da nije bio iznenađen Vučićevom kandidaturom jer “njegova stranka ni za pet godina vlasti nije iznjedrila nijednog lidera ili kvalitetnog političara” već samo marionete.

"U takvim okolnostima morao je ne samo lično da se kandiduje, već i da iza njega stanu sve stranke vlasti. To je najbolji pokazatelj nivoa straha i panike vlasti od poraza na predstojećim izborima", tvrdi Tadić.

Uspostavljeno primirje između Vučića i Nikolića, prema njegovom mišljenju nije proizvod političkog dogovora, već brutalne trgovine koji može biti prekinut “čim bude ugrožen njihov interes oko kog trguju”. Tadić nije štedio ni svog bivšeg a sada Vučićevog koalicionog partnera lidera SPS-a Ivicu Dačića.   

"Dačić je politički talac „Vučićevih fioka“ i njegova politička sudbina, a vjerovatno i sloboda, zavise isključivo od Vučića. Iako je istraga protiv Dačiča, koja je započeta u vrijeme mog predsjedničkog mandata, završena u vrijeme mandata ove vlasti, mi i dalje ne znamo šta je u tim „fiokama“", kaže Tadić.

On smatra da Vučić, ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika SNS.

!On se ne odriče nijedne poluge moći i vlasti, pa u strahu od poraza na izborima čak se ne odriče ni premijerske funkcije tokom predizborne kampanje. Time ne samo da zloupotrebljava državnu funkciju i unapred postavlja nefer uslove u kampanji, već i ogoljava svu licemjernost ove vlasti, koja je napadala Jankovića da zloupotrebljava funkciju ombudsmana", tvrdi Tadić

Preporučujemo za Vas