EKSPLOZIJA U TEHNIČKO-REMONTNOM ZAVODU

Kragujevac: Jedna osoba poginula, najmanje 25 povrijeđenih

Do nesreće je došlo nakon eksplozije ubojnih sredstava, pošto je prethodno požar zahvatio jedan pogon tog Zavoda. Požar je izbio u objektu A 28 gdje se nalazi linija za delaboraciju ubojnih sredstava
13 komentar(a)
Kragujevac eksplozija, Foto: Twitter.com
Kragujevac eksplozija, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 28.02.2017. 20:55h

U eksploziji koja se dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu poginuo je potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić, koji je imao 26 godina staža, javio je RTS.

U nesreći je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, povrijeđeno 25 pripadnika VS i MUP-a, a za troje se i dalje traga.

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević je rekao da se tri nestale osobe nalaze u opasnoj zoni kojoj sada ne može da se priđe.

Iz Beograda su krenule ekipe Ministarstva odbrane koje treba da donesu robot i dron pomoću kojih treba da se vidi kakvi su uslovi za prilazak objektu, rekao je ministar.

Povrijeđeni su, kolima Hitne pomoći i vojnog saniteta, prebačeni u Klinički centar u Kragujevcu, gdje su zbrinuti.

Direktor KC Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je na da niko nije životno ugrožen. Riječ je, uglavnom, o povredama u vidu opekotina i povreda mekih tkiva.

Do nesreće je došlo nakon eksplozije ubojnih sredstava, pošto je prethodno požar zahvatio jedan pogon tog zavoda. Požar je izbio u objektu A-28, gdje se nalazi linija za delaboraciju ubojnih sredstava.

Požar u Tehničko-remontnom zavodu je lokalizovan.

Do prve eksplozije je došlo u 13.20. U međuvremenu je odjeknula još jedna eksplozija, a iznad Remontnog zavoda vije se gusti dim, javlja dopisnik RTS-a.

Četrdeset vatrogasaca, pripadnika vojske i zaposlenih Tehničko-remontnog zavoda gasilo je požar.

Delaboracija municije obuhvataju radnje rastavljanja na sastavne elemente i odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija iz elemenata i delova projektila.

Remont municije u Kragujevcu počeo je još 1853. godine, kada je u sastavu tadašnje Topolivnice osnovana Pirotehnika. Taj pogon je kasnije menjao imena i nazive, a djelatnost je 1975. premještena iz kruga Zavoda "Crvena zastava" i sada se nalazi u nenaseljenom području na starom putu Kragujevac-Jagodina.