Sve avio-kompanije u bivšoj Jugoslaviji koje više ne postoje

Dvije su vrste kompanija među propalima u regionu
1790 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.02.2017. 14:39h

Dovršetkom sezone 2016. hrvatska charter kompanija Limitless Airways sa jednim A320 baziranim u Rijeci prekinula je operacije nakon dvije godine letenja. CCAA je 12.8. oduzela AOC European Coastal Airlinesu, amfibijskoj kompaniji koja je letjela sa četiri De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter prosječne starosti nevjerovatnih 43,1 godine. Iako je kompaniji AOC vraćen, te su uspjeli jedan avion da vrate u promet ipak su u oktobru prekinuli sve operacije. I Sea Air je nestao sa vazduhoplovnog tržišta nakon prošle sezone, iako je još jednom želio pokušati u Banja Luci.

No, ova tri primjera iako naočigled ista, nisu ni na koji način slična. Sva tri slučaja imaju potpuno drugačije razloge zašto su kompanije prekinule operacije. Nažalost, to nisu izdvojeni slučajevi. U proteklih 25 godina u regionu je nastalo i nakon kratkog vremena nestalo više od 50 kompanija, piše u analizi portal Tangosix.rs.

Osim ovih kompanija koje su prodavale karte i bar krenule sa operacijama, još je nekoliko kompanija najavilo osnivanje, neke su čak i dobile AOC, a neke i dovele avion u svoje baze.

U svo to vrijeme preživjele su:

Dvije su vrste kompanija među propalima u regionu:

- One koje su imale potencijala, ali su nakon dužeg vremena rada propale zbog lošeg vođenja - One koje su vrlo brzo propale radi loših procjena i nerealnosti, te elementarno loših poteza

Koje su kompanije sa potencijalima koje su duže vrijeme bile u pogonu i ostale detalje možete pročitati ovdje.

Bonus video: