POHVALJEN EKONOMSKI NAPREDAK

Odbor EP usvojio izvještaj o Srbiji

Danas usvojeni izvještaj o Srbiji trebalo bi krajem aprila, poslije predsjedničkih izbora u Srbiji, da bude izglasan u formi Rezolucije EP o Srbiji
71 pregleda 0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2017. 11:28h

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) usvojio je Izvještaj o Srbiji, kojim se Evropska unija poziva na otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, a Beograd da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Spoljnopolitički odbor EP je sa 55 glasova za i dva protiv usvojio nacrt teksta izvjestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera, koji je dopunjen kompromisnim amandmanima evropskih poslanika.

U Izvještaju se ocjenjuje da se Srbija nalazi na dobrom putu evropskih integracija, a EU se poziva na otvaranje ”i drugih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, koja su tehnički spremna”.

Pohvaljen je ukupan ekonomski napredak u Srbiji, ”aktivna uloga Srbije u brobi protiv terorizma”, kao i značajna uloga koju zemlja ima u međunarodnoj i regionalnoj sradnji u brobi protiv narkotika.

Evropski poslanici od Srbije traže da se vlasti u zemlji fokusiraju na reforme u oblasti vladavine prava. "Insistira se na nezavisnom pravosuđu, borbi protiv korupcije, poboljšanju situacije u medijima u zemlji, ispitivanje slučajeva preterane upotrebe sile od strane policije prema građanima, kao i slučaj Savamala".

Srbija se poziva da pojača napore u rješavanju ”bilateralnih pitanja sa susjedima u skladu sa međunarodnim pravom”, da ”u potpunosti primijeni bilateralne dogovore sa susjedima”, ali i da ”progresivno” uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa politikom EU, sa posebnim naglaskom na politiku prema Rusiji.

Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, u EP naglašavaju da je implementacija dogovorenog u okviru dijaloga ključna, a formiranje Zajednice srpskih opština jedan od prioriteta, prenosi Tanjug.

Danas usvojeni izvještaj o Srbiji trebalo bi krajem aprila, poslije predsjedničkih izbora u Srbiji, da bude izglasan u formi Rezolucije EP o Srbiji.