"FER I KOREKTAN STAV"

Vučić: Pratimo situaciju u regionu, ali se ne miješamo u unutrašnje stvari susjeda

"Što se tiče BiH, to je teško pitanje za nas", rekao je Vučić
4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2017. 10:49h

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija prati situaciju u zemljama u regionu i da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da se neće miješati u unutrašnje stvari svojih susjeda.

Nakon susreta sa predsjednikom Vlade njemačke pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom, Vučić je rekao da Srbija prati situaciju u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini, ali da se neće miješati u unutrašnje stvari tih zemalja i dodao da smatra da je to "fer i korektan stav".

Vučić je ocijenio da je Beograd uvek imao korektne odnose sa Skopljem ali da neće nikada dozvoliti da iko ponižava Srbiju.

"Što se tiče BiH, to je teško pitanje za nas", rekao je Vučić i dodao da je i svom sagovorniku iz Njemačke rekao da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost regiona, jer je to i uslov napretka i dolaska novih investitora.

Govoreći o mogućnosti dolaska novih investitora u Srbiju, Vučić je rekao da tako nešto niko ne može bilo kome da naredi i da je baš zbog toga veoma važno da se stvore dobri uslovi za poslovanje koji će privući nova radna mjesta.

"Mi sada trošimo onoliko koliko zaradimo, i u tom smislu je klima u našoj zemlji povoljnija nego i u nekim zemljama EU", rekao je Vučić.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Vučić je rekao da se Srbija reformiše i mijenja a na Evropi i zemljama članicama je da kažu da li žele takvu Srbiju u Evropskoj uniji ili ne.

"Mi bismo to željeli. Smatramo da treba da pripadamo tom društvu. Ali, konačna odluka je na državama članicama", rekao je on.