Mostarsko-duvanjski biskup: Gospa se u Međugorju nije nikad ukazala

Biskup Perić navodi i "dvosmislene pojave" s navodnim ukazanjima tvrdeći da se "ukazana žena" u Međugorju ponaša sasvim drugačije od istinske Gospe, Majke Božje, u ukazanjima koja je Crkva do sada priznala kao autentične
140 pregleda 6 komentar(a)
Gospa Međugorje, Foto: Twitter
Gospa Međugorje, Foto: Twitter
Ažurirano: 28.02.2017. 09:49h

Mostarsko-duvanjski biskup monsinjor Ratko Perić oglasio se u ponedjeljak saopštenjem tvrdeći da se u Međugorju Gospa nikada nije ukazala navodeći, kako je utvrdio, da je riječ o više manipulacija navodnih očevidaca i sveštenika koji su tamo bili na službi, piše "Jutarnji".

"Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući proučavanje prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno utvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala", stoji u saopštenju mjesnog biskupa Ratka Perića.

Pri tome je podsjetio kako je u više navrata Crkva istraživala ovaj fenomen od početaka iz 80-ih godina pa sve do komisije koju je uspostavio papa Benedikt XVI 2010. godine, kao i mišljenje "Kongregacije za nauk vjere" 2016. godine.

"Mišljenje ovog Ordinarijata kroz sve ovo vrijeme bilo je jasno i odlučno: nije riječ o vjerodostojnim ukazanjima Blažene Djevice Marije", naveo je biskup Perić. Pri tome je opovrgnuo vjerodostojnost i ukazanja prvih dana međugorskog fenomena kazavši da postoje brojne kontradiktornosti u izjavama navodnih očevidaca Gospe u Međugorju.

"Nakon što su presnimljene i prepisane audiokasete koje sadržavaju razgovore pastoralnog osoblja u župnoj kancelariji u Međugorju, u prvih nedjelju dana, s dječacima i djevojčicama koji su tvrdili da im se ukazala Gospa, s uvjerenjem i odgovornošću iznosimo razloge i zaključke o nevjerodostojnosti navodnih ukazanja. A ako se prava Gospa, Isusova Majka, nije ukazala – kao što nije – onda su sve to samozvani očevici, tobožnje poruke, tzv. vidljivi znak i navodne tajne", naveo je biskup mostarsko-duvanjski.

Biskup Perić navodi i "dvosmislene pojave" s navodnim ukazanjima tvrdeći da se "ukazana žena" u Međugorju ponaša sasvim drugačije od istinske Gospe, Majke Božje, u ukazanjima koja je Crkva do sada priznala kao autentične.

"Ne govori prva; čudno se smije; nakon određenih pitanja nestaje, zatim se ponovo vraća; pokorava se "očevicma" i župniku da s brda siđe u crkvu, iako nevoljno. Nije sigurna koliko će se vremena ukazivati; dopušta nekim prisutnim da joj gaze po velu koji se vuče po zemlji, dopušta da joj se dodiruje odjeća i tijelo. Takva doista nije evanđeoska Gospa", navodi biskup Ratko Perić.

Papa Franjo imenovao je nedavno svoga posebnog izaslanika za Međugorje, poljskog biskupa Henryka Hosera koji mora izučiti pastoralno pitanje. Hoser, koji će otići u Međugorje, nema zadatak da pokrene novu istragu o navodnim ukazanjima Gospe, koja su započela 1981. i koja se nastavljaju, već treba prikupiti i produbiti informacije o pastoralnom stanju i prije svega potrebama vjernika koji dolaze u Međugorje iz cijelog svijeta.

Bonus video: