Spinovi u Makedoniji: Gruevski pokušava da sabotira Zaeva?

Kako je prenijela skopska Republika onlajn, ova odluka nije blagonaklono prihvaćena u Glavnom odboru, a Zaev je obrazlažući je pokušao da spusti loptu rekavši da to nije opasno za Makedonce, jer krivica pada na teret Srba i Vlade Srbije, koja je u to vreme bila nadležna za bivšu Vardarsku Makedoniju, prenosi B92
11 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: SDSM
Zoran Zaev, Foto: SDSM
Ažurirano: 26.02.2017. 23:04h

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev obavijestio je Glavni odbor stranke o koalicionom sporazumu sa albanskom partijom DUI, a u javnosti se pojavilo da taj sporazum, između ostalog, predviđa odluku kojom bi se Srbija teretila za navodni genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata.

SDSM je kao laž odbacio napise medija da se Zaev navodno dogovorio sa albanskom strankom DUI da Srbi budu osuđeni za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata.

U saopštenju se ističe da su "lažni napisi" pojedinih makedonskih portala i medija "o promjeni državne zastave i himne, o nekakvim osudama naroda za genocid, o jezičkim rešenjima koja su suprotni Ustavu".

"Sve te laži su samo tendenciozni pokušaj da se igra na podgrijevanje nacionalne netrpeljivosti između Makedonaca i Albanaca, Albanaca i Srba, Turaka i Albanca, Makedonaca i Srba", ističe SDSM.

Prema SDSM, te neistinite informacije šire oni mediji koji su pod kontrolom rukovodstva suparničke partije VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

To rukovodstvo, tumači SDSM, nezadovoljno je jer su se SDSM i partije Albanaca - DUI, Besa i Alijansa za Albance, dogovorile o formiranju zajedničke poslaničke većine, te će VMRO DPMNE dolaskom nove vlasti "izgubiti povlastice i odgovarati za kriminal".

SDSM je takođe kao neistinite odbacio optužbe Gruevskog da Zaev, zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu, priprema redefinisanje Makedonije.

"Laži optuženog Gruevskog (u slučaju koji vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore) za navodna redefinisanja, federalizacije i kantonizacije Makedonije su posljedica straha od suočavanja sa pravdom", navodi se u saopštenju SDSM.

Kako se ističe, "niko više ne vjeruje Gruevskom" i "građanima je jasno da su pod prijetnjom samo privilegije" bivšeg premijera i njegovih najbližih saradnika.

"Nikola Gruevski se cijelih 10 godina zločinački odnosio prema Makedoniji i njenim nacionalnim i strateškim interesima", navodi stranka Zorana Zaeva, ističući da građanska Makedonija "korača prema boljoj budućnosti za sve i da nijedna laž Gruevskog to neće spriječiti”.

Gruevski i njegovi najbliži saradnici će, prema SDSM, "odgovaraće pred institucijama sistema za krađu, kriminal, korupciju, lične i profesionalne tragedije koje su nanijeli građanima Makedonije”.

Ističe se da je većina građana, njih više od 612.000, na vanrednim parlamentarnim izborima glasala za promjene i da će Makedonija uskoro dobiti vladu građana, koju će predvoditi SDSM.

U intervjuu Televiziji Sitel i u postu na svom Fejbuk profilu, Gruevski je danas ocijenio da je najavljeno formiranje vlade SDSM sa albanskim partijama "napad na unitarnost države" i da samo narod može da je odbrani.

Kako je istakao, uvođenje dvojezičnosti je samo sekundarno, a glavni cilj za tu operaciju, koja se podstiče iz nekih spoljnih centara, je promjena imena Makedonije i identiteta Makedonaca.

Bivši makedonski premijer je uputio javnu ponudu Zaevu, koji je sa tri albanske partije, DUI, Besa i Alijalsa za Albance, oformio parlamentarnu većinu, da, kako je rekao, ne udara po državi i nacionalnim iteresima, a da će mu VMRO zauzvrat podržati manjinsku vladu.

Zaev je zajedno sa tri albanske stranke obezbijedio parlamentarnu većinu i u ponedjeljak će formalno zatražiti od šefa države Đorđa Ivanova da mu dodijeli mandat za formiranje vlade. Zajedno sa DUI, Besa i Alijansom za Albance, SDSM ima 67 potpisa poslanika za formiranje parlamentarne većine u Sobranju Makedonije koje u ovom sazivu ima 120 mjesta.

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han juče je pozvao je predsjednika Makedonije Ivanova da dodijeli Zaevu mandatt za formiranje nove vlade i makedonskim političarima poručio da EU očekuje da sve partije poštuju demokratske principe i da pristupe konstruktivno, a ne da potkopavaju jedni druge.

Na vanrednim parlamentarnima u Makedoniji, koji su održani 11. decembra, najviše mandata je dobo VMRO DPMNE - 51 mandat, dok je SDSM sa 49 drugi po broju poslanika. Zatim slijede albanske stranke - DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Do sada je konstituisan samo parlament, a bivši premijer i lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski, kojem je Ivanov nakon izbora povjerio mandat, nije uspio da produži desetogodišnju koaliciju s DUI. Poslije tog neuspjeha Gruevskog predsjednik Makedonije je odbio da dodijeli mandat Zaevu i rekao da će ga dati stranci ili koaliciji koja napravi parlamentarnu većinu od 61 poslanika.

Medojević se ne osvrće na demanti

Jedan od lidera Demokratskog fronta se osvrnuo na zavrzlamu u Makedoniji i osudio Zaeva, i pored demantija SDSM i sumnji da iza medijskog spina stoje strukture bliske Gruevskom.

"Zaev pokazuje da mu je vlast vrhovna vrijednost i da je za vlast spreman da razori Makedoniju. Za tuđe interese. Žao mi Makedonije", napisao je Medojević na Twitteru.

Bonus video: