Han: Ivanov da dodijeli Zaevu mandat za formiranje nove vlade Makedonije

Zajedno sa tri albanske stranke DUI, Besa I Alijansa za Albance, SDSM ima 67 potpisa poslanika za formiranje parlamentarne većine u Sobranju Makedonije koje u ovom sazivu ima 120 mjesta
4 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: SDSM
Zoran Zaev, Foto: SDSM
Ažurirano: 26.02.2017. 11:58h

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han pozvao je predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da dodijeli lideru SDSM-a Zoranu Zaevu mandat za formiranje nove vlade.

U pisanoj izjavi, koju prenose makedonski mediji, Han je rekao da očekuje da Ivanov da mandat kandidatu partije koja ima parlamnetarnu većinu u Sobranju.

Zaev je zajedno sa tri albanske stranke obezbijedio parlamnetarnu većinu i sjutra će formalno zatražiti od Ivanova da mu dodijeli mandat za formiranje vlade.

Zajedno sa tri albanske stranke DUI, Besa I Alijansa za Albance, SDSM ima 67 potpisa poslanika za formiranje parlamentarne većine u Sobranju Makedonije koje u ovom sazivu ima 120 mjesta.

Nakon što je Centralni odbor stranke juče odlučio da Zaev bude madatar za premijera, on je rekao da mu je čast što "skoro poslije 11 godina Makedonija konačno dobija šansu za demokratsku i reformsku vladu koja će se zalagati za bolji kvalitet života građana".

Lider SDSM-a najavio je da će nova vlada Makedonije biti formirana početkom marta, dok je njegov glavni rival, predsjednik VMRO DPMNE Nikola Gruevski, rekao da će njegova partija "preduzeti mjere" protiv te vlade i najavio da su mogući i nemiri, jer ne može da kontroliše članstvo koje je nezadovoljno takvim razvojem događaja.

U nekim medijima bliskim VMRO DPMNE pojavili su se mišljenja da bi predsjednik države Ivanov ponovo mogao da odbije da Zaevu za mandat za formiranje nove vlade Makedonije, tražeći da ispuni pririoritete koje je postavio, čime je, prema mišljenju većine pravnih eksperata, izašao izvan svojih ustavnih ovlašćenja..

U pismu makedonskim političarima Han je istakao da EU očekuje da sve partije poštuju demokratske principe i da pristupe konstruktivno, a ne da potkopavaju jedni druge, ističući da su promjene u demokratskim društvima prirodne i da ih treba prihvatiti kad su rezultat kredibilnih izbora.

"Prihvatanje i poštovanje izborne volje i pravo lidera da pokušaju da formiraju vladu znak je zrele demokratije. Opstrukcije i potkopavanje takvih procesa nemaju mjesto u demokratskom procesu. Takav pristup u prošlosti je gurao zemlju u krizu. Ovo moraju da izbjegavaju i vlast i opozicija", napisao je Han.

Johanes Han je pozvao sve relevantne učesnike, uključujući i predsednika Sobranja, da se ponašaju u skladu sa Ustavom, da budu odgovorni i da obezbede brzo formiranje vlade, koja će sprovresti zakašnele reforme.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, ali do sada je konstituisan samo parlament. Predsjednik Sobranja nije izabran jer nema parlamentarne većine, a bivši premijer i lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski, kojem je Ivanov dao mandat, nije uspio da obnovi višegodišnju koaliciju s DUI.

Poslije toga je predsjednik Makedonije odbio da dodijeli mandat Zaevu i rekao da će ga dati stranci ili koaliciji koja napravi parlamentarnu većinu od 61 poslanika.

Stranka VMRO DPMNE ima 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata. Parlament Makedonije u ovom sazivu ima 120 poslanika.

Bonus video: