"U DOBRIM SAM RUKAMA"

Davor Dragičević: Htjeli su me ubiti, sklonio sam se, ali ću se boriti do kraja

Davor Dragičević se pojavio u javnosti prvi put poslije 30. decembra prošle godine, kada je posljednji put viđen u Banjaluci nakon velikog skupa "Pravda za Davida" i protestne šetnje ulicama Banjaluke
3162 pregleda 0 komentar(a)
Dragičević u razgovoru za televiziju N1, Foto: Screenshot/N1
Dragičević u razgovoru za televiziju N1, Foto: Screenshot/N1

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, izjavio je večeras da je na sigurnom, boljem mjestu i da je u dobrim rukama, ali nije želio da otkrije lokaciju na kojoj se trenutno nalazi.

''Svoju lokaciju neću otkriti, u dobrim sam rukama, među dobrim ljudima i na sigurnom. Hvala ljudima koji su mi pomogli da dođem na slobodno mjesto, to su ljudi, bez obzira na vjeru i naciju. Mene ubiti neće'', kazao je Davor Dragičević za regionalnu N1.

On je kazao da se "ne boji", ali da se sklonio, jer nije želeo postati nova žrtva institucija Republike Srpske.

''Ja se ne bojim, ja sam se sklonio, nisu uspjeli u svojim namjerima. Legalista sam bio jedanaesti mjeseci. Onda su počeli da me hapse, Davidovu majku Suzanu, da tuku i prebijaju narod….Mene hoće da ubiju (predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad) Dodik, ministar unutrašnjih psolova (Dragan) Lukač i čitav MUP Republike Srpske. A snage imam i upornosti imam. Obećao sam svom djetetu na grobu'', naveo je Dragičević.

On je optužio Dodika, Lukača i vrh RS da žele da ga zatvore, optužujući ga za navodna krivična djela koja nije počinio, poput državnog udara, kao i da hoće da "unište porodicu Dragičević".

"Ovo nije azil, nije bjekstvo, samo sam se sklonio da me ne ubiju, kao što su ubili mog sina", istakao je Dragičević, navodeći da je na "slobodnu teritoriju" izašao 31. januara, na 22. rođendan svog sina Davida.

Davor Dragičević ponovio je svoje ranije tvrdnje da iza organizovanja ubistva i same egzekucije Davida Dragičevića stoji vrh MUP-a RS.

Prema njegovim riječima, biši načelnik Kriminalističke policije RS Siniša Kostređević zna ko je ubio Davida Dragičevića, zbog čega ga je pozvao da to javno saopšti.

Još je istakao da postoje snimci iz noći 18. marta, kada je nestao David, na kojem se vidi kako ga premlaćuje grupa mladića.

"Ubijete dijete u centru grada i još to snimate. Svi dokazi postoje, ne znam kome više da ih ponudim, narodu ili Tužilaštvu", dodao je on, ocjenivši da je Tužilaštvo u RS pod punom kontrolom Milorada Dodika i da zbog toga slučaj ubistva njegovog sina neće biti riješen.

On je uputio i oštre kritike na račun međunarodne zajednice, navodeći da od nje nije dobio nikakvu pomoć u rasvijetljavanju slučaja ubistva njegovog sina.

"Nisu reagovali ni kada su specijalci tukli narod u Banjaluci. Neće ni reagovati dok ne padne krv", kazao je Dragičević.

On je najavio da će uskoro posmrtni ostaci Davida Dragičevića biti izmješten u Austriju, ističući kako će tada "cijeli svijet da vidi kako se izmještaju kosti iz zločinačke države".

Prema njegovim riječima, u BiH ne postoji vladavina prava, istraga o ubistvu njegovog sina se ne vodi, a policija i pravosuđe kontaminiraju dokaze.

"Ne znam do kada ću biti legalista. Ja sam svom sinu dao obećanje na njegovom grobu", kazao je Davor Dragičević, dodavši da se trenutno "konsoliduje" i da će narednih dana odlučiti o svojim budućim koracima.

Davor Dragičević se pojavio u javnosti prvi put poslije 30. decembra prošle godine, kada je posljednji put viđen u Banjaluci nakon velikog skupa "Pravda za Davida" i protestne šetnje ulicama Banjaluke.

MUP RS je zabranio sva javna okupljanja grupe "Pravda za Davida", koja je održavala skupove na Trgu Krajine svaki dan od 26. marta do 30. decembra, a protiv Davora Dragičevića podnijeta je krivična prijava za "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske".

Članovi grupe "Pravda za Davida", kao i građani Banjaluke koji traže istinu o smrti Davida Dragičevića, nastavili su svako veče da se okupljaju u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci i da pale svijeće za ubijenog mladića.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo nađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.