SDSM UZ POMOĆ ALBANSKIH STRANAKA DO PARLAMENTARNE VEĆINE

Zaev: Nova vlada Makedonije za 10 do 15 dana

Zaev će sa mandatima DUI i dvije manje albanske stranke, Besa i Alijansa za Albance koje su mu ranije obećali podršku, imati parlamentarnu većinu od 67 poslanika u Sobranju koje ima 120 mjesta
67 pregleda 5 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2017. 14:38h

Lider Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zoran Zaev izjavio je danas da vjeruje da će Makedonija za 10 do 15 dana imati novu vladu koju će predvoditi njegova stranka.

Kako je saopštila SDSM, Zaev je rekao da je rukovodstvo naveće albanske stranke DUI Alija Ahmetija donjelo odluku da mu da potpise poslanika koji su mu potrebni da ispuni uslov koji mu je kao drugoplasiranoj stranci na izborima, postavljen za dobijanje mandata za formiranje vlade.

Zaev će sa mandatima DUI i dvije manje albanske stranke, Besa i Alijansa za Albance koje su mu ranije obećali podršku, imati parlamentarnu većinu od 67 poslanika u Sobranju koje ima 120 mjesta.

"Sada su već obezbjeđeni potpisi za davanje mandata (za premijera). Vjerujem da ostaje mali dio pregovora o formiranju vlade, zbog toga što su usaglašena najjznačajnija pitanja, među kojima je zakon o upotrebi jezika, a to je budući vladin program“, rekao je on u Sarajevu, gdje je dobio priznanje kao najbolji gradonačelnik Jugoistočne Evrope.

Kako je istakao, suštinske stvari su usaglašene i sada ostaje da se sa drugim partijama u koaliciji postigne dogovor o raspodjeli resora.

Na pitanja šta misli o najavama da bi VMRO DPMNE mogla da organizuje proteste ako SDSM formira vladu, Zaev je rekao da ne vjeruje da će stranka bivšeg premijera Nikole Gruevsakog organozovati proteste ako ode u opoziciju.

"Nisu nam potrebni protesti. Ako pitate nekog ili ako mene pitate zašto da se protestuje, niko ne zna, čak ni Gruevski ne zna. Zato što konačno odlaze u opoziciju poslije 11 godina”, rekao je Zaev.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, ali do sada je konstituisan samo parlament. Predsjednik Sobranja nije izabran jer nema parlamentarne većine, a bivši premijer i lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski tokom januara nije uspeo da obnovi višegodišnju koaliciju s DUI.

Poslije toga je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da dodjeli mandat Zaevu i rekao da će ga dati stranci ili koaliciji koja napravi parlamentarnu većinu od 61 poslanika, što nijedna od dvije najveće makedonske partije, SDSM i VMRO DPMNE, ne može sama, bez 10 poslanika stranke Alija Ahmetija.

Na vanrednim parlamentarnim izborima VMRO DPMNE je dobio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata. Parlament Makedonije u ovom sazivu ima 120 poslanika.