Kesić: Policiji nije bilo dozvoljeno da uzme izjave od DB-ovaca koji su pratli Ćuruviju

"Poslali su pisane izjave i na tome se završilo", rekao je Kesić dodavši, na pitanje zamjenika tužilaca, da je vidio izjave ali da iz njih "nije moglo da se izvuče bogzna šta"
160 pregleda 0 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.02.2017. 12:24h

Suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu svjedočenjem pripadnika jedinice "Poskok" Zlatka Kesića koji je poslije petooktobarskih promjena 2000. istraživao taj zločin.

Kesić je rekao da su pripadnici policije pokušali da uzmu izjave od pripadnika Državne bezbednosti (DB) koji su pratili Ćuruviju ali da im to nije bilo dozvoljeno.

"Poslali su pisane izjave i na tome se završilo", rekao je Kesić dodavši, na pitanje zamjenika tužilaca, da je vidio izjave ali da iz njih "nije moglo da se izvuče bogzna šta".

On je objasnio da su "oni (pripadnici DB) uzimali izjave sami od sebe" i rekao da iz tih izjava nije saznao "ništa bitno".

Na pitanje advokata optuženih da li su došli do podataka o izvršiocima ubistva, Kesić je odgovorio odrečno: "Ni blizu".

U sudnicu je, u svojstvu svjedoka došao i bivši član grupe "Poskok" Ljubiša Milanović koji je poslije petooktobarskih promjena 2000. godine istraživao atentat na Ibarskoj magistrali.

Milanović je rekao da konkretno nije bio zadužen za slučaj Ćuruvija ali da je došao do informacije "o eventualnim izvršiocima ubistva" novinara. On je rekao da je ta informacija službeno zavedena ali da je čuo da je potom nestala.

Na pitanja advoka odbrane da li se u toj informaciji pominju imena optuženih Ratka Romića i Miroslava Kuraka, Milanović je odgovorio odrečno.

Rekao je i da su navedena imena pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zorana Pavkovića Kika i "nekog Bosanca".

Milanović je rekao i da je informacija napisana sa svim detaljima a uz Pavkovića kao osobu koja je učestvovala u ubistvu ili u pripremi za taj zločin je naveo i Dejana Žarkovića.

On je rekao da je tu informaciju dobio od Zorana Popovića koji je, kako je naveo, prije dvije ili tri godine godine poginuo u Južnoj Americi".

Milanović je rekao i da je poslije pisanja te informacije smijenjen i prebačen u Gradski SUP i da potom nije ništa mogao da preduzme.

Rekao je i da je razgovarao sa komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom o tome da mu omogući saslušanje dvojice pripadnika JSO ali da je ubrzo poslije toga smijenjen.

"Rekli su mi da sam uznemirio jedinicu", rekao je Milanović.

Advokati optuženih i oštećenih, u izjavama novinarima ispred zgrade Specijalnog suda, iznijeli su suprotan stav o svjedočenju Milanovića.

Odbrana smatra da Milanovićev iskaz potvrđuje da njihovi kljenti nisu krivi dok zastupnici porodice Ćuruvija tvrde da se radi samo o skretanju pažnje.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živio.

Za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića, bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava DB Miroslava Kuraka.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bjekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Bonus video: