DOK NE PROĐU IZBORI

Analitičari: Lični sukob Vučića i Nikolića samo gurnut pod tepih

"Doći će trenutak da se taj sukob ponovo otvori. Da li će doći do cijepanja stranke zavisi od odnosa snaga koji je sada takav da je to malo vjerovatno. Sukob je odložen, jer su obojica procijenila da im se uoči izbora to ne isplati" objasnio profesor sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Đorđe Pavićević
77 pregleda 3 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.02.2017. 11:32h

Sukob između premijera Srbije Aleksandra Vučića i aktuelnog poredsjednika te države Tomislava Nikolića oko predsjedničkog kandidata Srpske napredne stranke (SNS) samo je gurnut pod tepih dok ne prođu izbori i po svojoj prirodi je lični sukob, ocijenili su danas analitičari za agenciju Beta.

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Đorđe Pavićević rekao je da je sukob u SNS samo gurnut pod tepih.

"Doći će trenutak da se taj sukob ponovo otvori. Da li će doći do cijepanja stranke zavisi od odnosa snaga koji je sada takav da je to malo vjerovatno. Sukob je odložen, jer su obojica procijenila da im se uoči izbora to ne isplati" objasnio je Pavićević.

Socolog Jovo Bakić, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, rekao da je u sukobu moraju da učestvuju dvije strane približne snage.

"Ovdje je jedna strana, Vučićeva, jednostavno mnogo jača. Ranije sam već govorio da Nikolić može da računa na samo nekoliko procenata na izborima, a u obzir u odmjeravanju snaga trebalo bi uzeti da je pet godina van stranke. Šteta iz ovog sukoba je zapravo tih nekoliko procenata koje bi uzeo Nikolić a koji bi spriječili Vučića da pobijedi u prvom krugu. Vučić je i dalje ubijeđen da je to moguće (da pobijedi u prvom krugu), ali to se rijetko ostvaruje", rekao je Bakić.

On je ocijenio da je sukob u vrhu SNS lične prirode.

"Nikolić je poslije razgovora sa Vučićem shvatio da bi od suprotstavljanja mogao da ima više problema nego koristi. Očigledno je da mu je Vučić predočio sa čime bi se sve susreo - od postavljanja pitanja njegove diplome do finansiranja fondacije njegove supruge. Ono kroz šta je prošao u tabloidima ovih dana bio je samo primjer", kazao je Bakić.

U proteklih pet dana centralna tema medija bili su sukob i pregovori Nikolića i Vučića ko će biti predsjednički kandidat SNS-a. Sinoć su neki mediji objavili da je Nikolić odustao od kandidature nakon razgovora sa Vučićem poslije kojeg je objavljeno zajedničko saopštenje u kojem je navedeno da će "blisko sarađivati i u budućnosti".