Počelo suđenje za zločin u Srebrenici

Jelašić je predložio i da se suđenje odloži do imenovanja vršioca funkcije tužioca za ratne zločine jer bi on imao ovlašćenja da upravlja postupkom i daje uputstva zamjenicima, ali je taj zahtev sud odbio
103 pregleda 14 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2017. 10:32h

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici počelo je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prethodno je sud odbacio zahtjev jednog od branioca optuženih advokata Rajka Jelašića za izuzeće tužilačkih zamjenika koji postupaju u ovom predmetu Mioljuba Vitorovića i Bruna Vekarića.

Jelašić je tvrdio da odbrana sumnja u njihovu pristrasnost i da nemaju ovlašćenja za zastupanje optužnice jer ne postoji tužilac za ratne zločine pa nemaju koga da zamjenjuju.

Jelašić je predložio i da se suđenje odloži do imenovanja vršioca funkcije tužioca za ratne zločine jer bi on imao ovlašćenja da upravlja postupkom i daje uputstva zamjenicima, ali je taj zahtev sud odbio.

U nastavku suđenja optuženi će iznijeti svoju odbranu, prenosi Tanjug.

Početak suđenja je u decembru bio odložen zbog zahtjeva odbrane da se prije početka upozna sa identitetima zaštićenih svjedoka.

Sud je taj zahtjev usvojio i tužilaštvo za ratne zločine je sud i odbranu u međuvremenu upoznalo sa njihovim identitetima.

Zaštićeni svedoci su uglavnom žrtve ili očevici krivičnih djela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimoma, zaštitom lika ili glasa.

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivicu, dok će u nastavku suđenja imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se sumnjiče da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identifikovano više od 1,3 hiljade civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Bonus video: