Vučić: Kažu prihvatite to, kad prihvatimo - puj pike, ne važi

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Briselu prihvatila sve što je predlagano
57 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.02.2017. 18:30h

U dijalogu sa Prištinom dovedeni smo u situaciju da na jednu stvar kažemo "ne" kako bismo bili proglašeni krivima za sve, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, prenosi b92.

"Priština se bavi najprljavijom propagandom. Moja poruka Srbima je - nemojte nasjesti na provokacije, mir je naš interes", rekao je Vučić.

Premijer je u pauzi sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u Raškoj kazao da su predstavnici Prištine tokom "teških razgovora" stalno mijenjali predloge.

"U sat vremena neko četiri puta mijenja predloge koje poslije naše saglasnosti opet mijenja i kaže puj pike ne važi", izjavio je Vučić prenosi b92.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Briselu prihvatila sve što je predlagano.

On je ponovio da je među četiri postignuta sporazuma i jedan o Kosovskoj Mitrovici.

"Počinili smo mnoge kompromise kako bismo sačuvali mir za cijelu Srbiju i njene građane, kao i građane na Kosovu. 8. decembra došlo je do dogovora oko samog mosta u Kosovskoj Mitrovici, u međuvremenu, prištinska delegacija je rekla da oni nisu ovlašćeni da sklapaju taj sporazum i povukli se. Puj pike, ne važi. Ni kosovski zakoni po kojima je taj potporni zid u nadležnosti lokalne samouprave po njima ne važi", kazao je on.

"Kažu, to što ste prihvatili nije dovoljno i ne važi. Dovedeni smo da na jednu stvar kažemo "ne" da bismo bili krivi i odgovorni za sve - to smo shvatili, a o Zajednici srpskih opština nijesmo mogli ni da govorimo", rekao je premijer.

Važno je da sačuvamo mir i to ćemo činiti, ponovio je Vučić, dodajući da su razgovori sinoć u Briselu biti teški, da "cijeli dan govore kako ih neko ugrožava - srpska policija i vojska, a gdje su one".

Nekome je nečista savjest, a nas optužuju za propagandu", rekao je Vučić, a Srbe s Kosova pozvao da budu mirni i ne napuštaju svoja ognjišta, a "mi ćemo se boriti istinom i pravdom".

Ukazao je da jedinice ROSU nikada češće nijesu patrolirale srpskim selima.

Vučić je rekao i da neće dozvoliti da strani ambasadori određuju gdje će da bude raspoređena srpska vojska.

“Srpske vojske i policije na Kosovu nema od 1999, lažu i izmišljaju sve vrijeme. Bavite se najprljavijom propagandom, najmonstruoznijim lažima. O ZSO nije bilo riječi“, rekao je Vučić.

On je još jednom naglasio da je poruka Srbima na Kosovu da ostanu mirni po svaku cijenu.

“Da budemo dostojanstveni, da ponosno čuju svoje srpsko ime, da ne napuštaju svoja ognjišta, borićemo se istinom, pravdom. Mir je najvažniji interes Srbije i Srba“, dodao je on.

Vučić je naveo da su na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova iznijeti određeni zahtjevi. Jedan od njih iznio je i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić koji je rekao da Srbi napuste sve kosovske institucije.

“Ja sam ga zamolio i sve ostale sa sjevera da to ne čine, da poslušaju svoju vladu, da ako imam bilo kakvog ugleda kod njih da to ne čine, da pokušamo da razgovaramo, da svima kažemo da je problem voz koji oni nikad nijesu vidjeli. Oni koji su našli mašinovođu teroristu da ide u suprotom smjeru. Mi imamo imena, samo smo čuvali krhki mir“, naglasio je on.

Kako je rekao, Srbi sa Kosova ne smiju da nasjedaju na provokacije.

“Prihvatili smo sve. Bio je jedan američki predlog, prihvatili smo, pa smo prihvatili predlog EU. Ne postoji niko na svijetu ko vam može reći da ovo nije tačno“, naveo je on.

“Angeli Merkel sam objasnio da oni nijesu vidjeli voz, ona nije vjerovala. Rekli juče da ne smijemo da govorimo jedni protiv drugih, ja došao ovde, Mustafa i Tači se raspjevali"

Na pitanje da li u Srbiji ljudi treba da budu zabrinuti, Vučić je naveo da u Rašku nije došao da "proslavlja Kinesku novu godinu".

Ranije u toku dana predsednik Srbije Tomislav Nikolić hitno se sastao s ambasadorima SAD, Kine i Rusije nakon nove runde dijaloga o Kosovu.

"Mogerini da reaguje na ponašanje Prištine"

Premijer Aleksandar Vučić zatražio je reakciju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i njenog tima na ponašanje Prištine, podsjetivši da su iz EU jasno rekli da će reagovati ako neko prekrši sinoć postignut dogovor.

"Želim da jasno stavi do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bježanje od odgovornosti", rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da, za razliku od gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se dešavale čudne stvari i da ni oni "nijesu bili načisto šta se dešava".

"Mislim da su pokušali da nam pomognu da sačuvamo mir... Ali to da su svi jednako krivi, to nije moguće", rekao je Vučić.

Rakić: EU jasno na strani Albanaca

Evropska unija se jasno i otvoreno stavila na stranu albanske zajednice, izjavio je gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Rakić je novinarima u Raški rekao da Srbi nijesu bijesni, već da kod njih postoji strah i da su zabrinuti za svoje porodice i svoje živote.

"Molim premijera da nas zašiti, vaša pozicija je teška, ali i mi smo u bezizlaznoj situaciji", rekao je Rakić i dodao da su Srbi strpljivi ali da i njihovo strpljenje ima granice.

Stojanović: Srbima južno od Ibra nikad teže

Život Srba južno od Ibra nikad nije bio teži, rekao je Branimir Stojanović, zamjenik kosovskog premijera na pres konferenciji koju je premijer Aleksandar Vučić održao u pauzi razgovora s političkim predstanvicima Srba sa KIM.

U ovome sada smo, međutim, probali smo i uradili sve da nađemo rješenje, ali očigledno neko s druge strane nije tražio rješenje, već samo razlog za duge cijevi koje sada šalje u srpska sela, rekao je Stojanović.

"Niko nam nije rekao zašto im je poslata ROSU, jer nikada tamo nijesu dolazili, ali niko nije želio da nam kaže", rekao je Stojanović dodajući da su Srbi koji žive juzno od Ibra večeras došli u Rašku, "tamo gde najviše verujemo".

On je premijeru zahvalio što je uvek s njima i što im je uvijek dostupan i obećao da će narod nastaviti da se bori i da će ostati tamo gde je vjekovima živio.

Bonus video: