Niz hitnih sastanaka u Srbiji zbog Kosova i "propalih pregovora"

Njemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku jutros prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, "u potpunosti propao", a na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na sjeveru Kosova, piše Mondo
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Isa Mustafa, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Isa Mustafa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.02.2017. 13:18h

Sinoćnji sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu završen je nešto prije ponoći, ali nije poznato o čemu je razgovarano i da li je došlo do nekog dogovora jer nije bilo izjava.

Radio Dojče vele navodi da je sastanak pošao naopako, prenosi Mondo.

Njemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku jutros prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, "u potpunosti propao", a na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na sjeveru Kosova, piše Mondo.

Šta se prošle večeri dogodilo u Briselu, na drugom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou, nije saopšteno, a učesnici sastanka su sinoć u Briselu poštovali dogovor sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini da ne daju izjave novinarima.

Njemački radio Dojče vele na srpskom jeziku jutros podsjeća da je delegacija Prištine prošle sedmice odmah po završetku sastanka prekršila postignuti dogovor o "nekomentarisanju druge strane", na šta ih je, dan kasnije, morala da podsjeća sama Mogerini.

"Da li je njena poruka "manje komentarisanja, više angažovanja" bila uzrok sinoćneg napuštanja sastanka u Briselu bez izjava učesnika Ili dvije strane, tokom tri sata razgovora sa posrednicima EU, jednostavno nisu došle ni do jednog pomaka ili presjeka koji se mogao predstaviti građanima na čije živote se odnosi?", pita njemački radio.

Isti radio, međutim, u emisiji na albanskom jeziku ima mnogo više "saznanja", uključujući to da je "sastanak u potpunosti propao i da nije bilo nikakvih rezultata".

Dojče vele navodi, pozivajući se na neimenovane, mada prepoznatljive izvore, da, "osim bilateralnih sastanaka sa posrednicom EU u dijalogu Federikom Mogerini i jedne zajednicke fotografije zbog domaćina i javnosti, među delegacijama nije bilo ozbiljnog razgovora, jer su im pozicije u potpunosti suprotstavljene", navodi Mondo.

Diplomatski izvor DW iz Brisela je istakao: "Sastanak je bio veoma loš i bez ikakvog rezultata. Strane se nisu dogovorile o nastavku dijaloga i nisu odredile datum kada bi ponovo mogle da se sastanu".

Radio ne navodi druge detalje.

I prištinski mediji izvještavaju pozivajući se na Dojče vele, da je jučerašnji sastanak "pošao naopako i nije dao rezultate".

"Koha ditore" na naslovnoj strani izvještava da ni predstavnici Beograda ni predstavnici Prištine nisu davali nikakve izjave nakon sastanka, a da se visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini zahvalila objema stranama na spremnosti za dijalog i dodala da to doprinosi smanjenju tenzija.

Nikolić sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD: Ne smije doći do ugrožavanja bezbjednosti građana na Kosovu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić održao je tokom prijepodneva odvojene sastanke sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD, Aleksandrom Čepurinom, Li Mančangom i Kajlom Skotom, potvrđeno je "Blicu".

Nikolić je ambasadore informisao o toku razgovora srpske delegacije sa predstavnicima kosovskih vlasti vođenog u Briselu prethodne večeri, i sa ponašanjem delegacije iz Prištine, koje nije bilo u cilju postizanja dogovora, piše u saopštenju kabineta Nikolića.

Na sastancima Nikolića sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD zaključeno je da je neophodno u danima koji dolaze nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regionu, kao i da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvog ugrožavanja bezbjednosti građana na Kosovu.

Hitan sastanak Vučića i ministra odbrane sa Srbima sa Kosova u Raškoj

Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, a od Prištine ne očekujemo ništa, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je situacija kompleksna i da će o tome popodne u Raški razgovarati i sa predstavnicima Srba sa Kosova, piše "Blic".

Vučić će se danas u 17 časova u Raškoj sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

"Blicu" je u Vladi Srbije potvrđeno da će se tom hitnom sastanku prisustvovati i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, kao i svi gradonačelnici srpskih opština sa sjevera Kosova.

Vučić je danas u razgovoru sa novinarima u Bečeju, gdje je prisustvovao otvaranju novog pogona fabrike "Knott Autofex", nije želio da komentariše detalje sinoćnjeg sastanka u Briselu, navodeći da ne zavisi sve od srpske strane, ali da "ne želi da pogazi reč datu EU i izlazi u javnost sa informacijama".

"Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste, daćemo sve od sebe da sačuavamo mir. To je i razlog zašto dolazim u Rašku, jer su zabrinuti gradonačelnici sjevera Kosova i Metohije, pokušavam i njih da smirim. Da li sam zabrinut, jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir", rekao je Vučić.

Bonus video: