Zaev: Ivanov traži potpise 61 poslanika da bi mi dao mandat

Nakon dvočasovnog sastanka s Ivanovom, Zaev je prenio da mu je predsjednik rekao da SDSM ne može da dobije mandat za formiranje vlade kao drugoplasirana stranka po broju mandata, dok ne dokaže da ima većinu u Sobranju Makedonije
1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2017. 19:16h

Lider Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je večeras da ga je predsjednik Republike Đorđe Ivanov obavijestio da ne može da mu da mandat za formiranje nove vlade Makedonije dok ne dokaže da ima poslaničku većinu.

Nakon dvočasovnog sastanka s Ivanovom, Zaev je prenio da mu je predsjednik rekao da SDSM ne može da dobije mandat za formiranje vlade kao drugoplasirana stranka po broju mandata, dok ne dokaže da ima većinu u Sobranju Makedonije.

"Kao druga partija po broju mandata, ne možemo da dobijemo mandat za formiranje vlade. Objašnjenje Ivanova je da treba da dokažemo da imamo većinu što znači 61 poslanika, čiji potpisi treba da budu dostavljeni Kabinetu Ivanova, nakon čega ćemo dobiti mandat", rekao je Zaev novinarima.

Nakon sastanka sa Zaevom, Ivanov se u predsjedničkoj rezidenciji sastaje sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim kome je 9. januara povjerio mandat, ali u zakonskom roku od 20 dana on nije uspio da postigne novi koalicioni dogovor sa albanskom partijom DUI Alija Ahmetija o formiranju nove vlade.

Prije Zaeva predsjednik Makedonije je o političkoj situaciju poslije neuspjeha Gruevskg, razgovarao s liderima tri albanske stranke koje su osovjile poslanička mjesta u Sobranju Makedonije - DUI Alijem Ahmetijem, Porekta Besa Biljalom Kasamojem i Alijanse za Albance Zijadinom Selom.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine, VMRO-DPMNE je dobila 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobila 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Bonus video: