Antifašisti iz Zagreba protestovali u Jasenovcu, napadnut snimatelj HRT

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je ranije da ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu ne veliča neke osobe iz Drugog svetskog rata, već je postavljena kao spomen-obilježje braniteljima poginulim u ratu 90-tih
14 komentar(a)
napadač hrvatska jasenovac hrt snimatelj, Foto: Twitter
napadač hrvatska jasenovac hrt snimatelj, Foto: Twitter
Ažurirano: 31.01.2017. 15:07h

Predstavnici udruženja antifašističkih boraca i antifašista protestovali su danas u Jasenovcu ispred spomen-obilježja s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a na kraju skupa došlo je do incidenta u kojem je jedan mještanin napao snimatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Dok je pratio protest zagrebačkih antifašista u centru Jasenovca na snimatelja HRT Igora Ahmetovića nasrnuo je jedan mještanin kojem je zasmetalo što ga snima dok je verbalno napadao antifašiste, prenosi HRT. Incident se dogodio nedaleko od sporne table kada je grupa mještana uputila uvredljive reči i povike zagrebačkim antifašistima. Veći incident su spriječili učesnici protesta i policija, prenose lokalni mediji.

Protestni skup u Jasenovcu organizovala su udruženja antifašista iz Zagreba i Zagrebačke županije koji su izrazili negodovanje i od Vlade tražili odlučniju reakciju na postavljanje ploče s ustaškom krilaticom. Spomen-obilježje poginulim pripadnicima Hrvatskih odbrambenih snaga, vojne formacije u ratu 90-tih, na kojem je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni" postavljeno je još u novembru prošle godine.

"Budući do sada nadležna tijela državne vlasti nisu reagovala na ponovno isticanje ustaškog pozdrava, mi antifašisti upozoravamo da se deklarativne izjave o državnom antifašizmu hrvatskih funkcionera ne mogu smatrati ozbiljnim, a još manje izrazima iskrenog antifašističkog uvjerenja", rekao je predsjednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Petar Rajić.

On je rekao da je protest organizovan zbog protivljenja legalizaciji ustaškog pozdrava pod kojim su ustaše u Drugom svjetskom ratu u jasenovačkom logoru ubile više od 80.000 ljudi.

Uoči protesta, zagrebački antifašisti položili su vijence kod spomenika Kameni cvijet na Spomen-području Jasenovac. Koordinacija koja okuplja desetak jevrejskih opština aktivnih u Hrvatskoj nedavno je bojkotovala tradicionalni skup vlasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta zbog izostanka primjerene reakcije na veličanje ustaštva.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je ranije da ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu ne veliča neke osobe iz Drugog svjetskog rata, već je postavljena kao spomen-obilježje braniteljima poginulim u ratu 90-tih. On je najavio da će u februaru biti formirana komisija koja će se baviti simbolima totalitarnim sistema.

Bonus video: