OPASAN PO ŽIVINU, NE PRENOSI SE NA LJUDE

U Makedoniji registrovan ptičji grip

"Za sve životinje koje budu uništene odgajivači će od države dobiti odgovarajuću finansijsku nadoknadu", rekao je direktor makedonske Agencija za hranu i veterinarstvo Zoran Popovski
1 komentar(a)
Ptičji grip, Foto: Shutterstock
Ptičji grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2017. 16:53h

U Makedoniji je registrovan slučaj ptičjeg gripa kod živine, objavila je danas makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo.

Direktor te vladine agencije Zoran Popovski je rekao da je prisustvo visokozarazne bolesti pričji grip tipa А H5N8 registrovano kod živine u selu Moroišta kod Struge, na jugozapadu zemlje.

Prema njegovim riječima, taj virus je opasan za živinu, ali se ne prenosi na ljude i ni u jednom slučaju ne može da predstavlja prijetnju po njihovo zdravlje.

"Prvi slučaj je detektovan 27. januara, a poslije aktivnog nadzora živine na terenu i analiza pristupili smo protokolu za borbu protiv tog virusa u samom žarištu. Uništena je sva živina i izvedena je kompletna dezinfekcija", rekao je Popovski.

Dodao je da su proglašene dvije zaštitne zone na terenu gdje je zaraza otkrivena, da se uništavaju živina i živinski proizvodi, kao i da se na terenu nalazi 30 četvoročlanih timova.

"Za sve životinje koje budu uništene odgajivači će od države dobiti odgovarajuću finansijsku nadoknadu", rekao je direktor makedonske Agencija za hranu i veterinarstvo Zoran Popovski.