Ovo je fotografija koju je pokazao Ilić: Srpski ministar redovan kod Zemunaca

„Kada sam dobio slike iz policije bio sam šokiran. Ministar Lončar sa Dušanom Spasojevićem zagrljeni u Šilerovoj ulici (nezvanično sjedište zemunskog klana)… "
503 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Spasojević, Zlatibor Lončar, Foto: Ozonpres.net
Dušan Spasojević, Zlatibor Lončar, Foto: Ozonpres.net
Ažurirano: 23.01.2017. 14:13h

Predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić na jučerašnjoj konferenciji za novinare pokazao je fotografiju Zlatibora Lončara u društvu Dušana Spasojevića, pokojnog vođe zemunskog klana. O vezama srpskog ministra zdravlja Lončara i zemunskog klana pričali su svjedoci saradanici na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. KRIK je prošle godine objavio da je Lončar 2002. godine kupio ili dobio stan od supruge Sretka Kalinića, najozloglašenijeg člana grupe.

„Kada sam dobio slike iz policije bio sam šokiran. Ministar Lončar sa Dušanom Spasojevićem zagrljeni u Šilerovoj ulici (nezvanično sjedište zemunskog klana)… Kako je moguće da u današnjoj vladi sjedi ministar koji je u tom društvu bio aktivan“, rekao je Ilić.

"Kada nisam htio da predam te fotografije, imao sam saobraćajni udes. Neko mi je namjerno prerezao dio na kolima zbog čega mi je spao točak sa automobila dok sam bio na putu. Auto-mehaničar je to konstatovao i pozvao policiju", rekao je Ilić.

Velimir Ilić je fotografije pokazao na konferenciji u Čačku na kojoj je objavio da prekida saradnju sa Srpskom naprednom strankom. Saradnju je raskinuo nakon što ga premijer Vučić nije postavio za direktora javnog preduzeća „Koridori Srbije“.

„Već sedam mjeseci mi govori da će me za sedam dana imenovati za direktora Koridora i nikako. A tamo cveta kriminal i korupcija. Eno, bivši direktor pegla račune i malverzacije. Tu je kriminal do kosti. Sve lepo piše u izveštaju radne grupe koju je sastavila ministar Zorana Mihajlović“, tvrdi Ilić.

U posljednjih nekoliko dana on je negativno govorio o doskorašnjim koalicionim partnerima.

Osim Lončara, Ilić tvrdi da posjeduje fotografije na kojima su u društvu zemunskog klana i druge poznate ličnosti, ali ih nije pokazao novinarima.

Ovo nije prvi put da se u javnosti govori o vezama Lončara i jedne od najbutalnijih kriminalnih grupa u regionu koja je, između ostalog, odgovorna i za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Izjave svjedoka

O tome se govorilo 2004. tokom suđenja za ubistvo premijera Đinđića. Svjedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili su da je Lončar bio blizak Spasojeviću i da je učestvovao u nekim ubistvima.

„Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, dolazio tamo, čak je učestvovao u nekim ubistvima“, rekao je Milenković.

On je posvjedočio da je Lončar pomogao u likvidaciji Veselina Božovića 2002. godine pošto se Miroslav Risović, drugi ljekar kome je „zadatak“ bio povjeren, predomišljao. Na Božovića, koji je iz Bijelog polja, pucano je iz automobila u pokretu. Preživio je napad i prevezen je u Urgentni centar. Milenković je ispričao da mu je Lončar navodno ubrizgao nešto u infuziju od čega je Božović preminuo.

„Božović je preživio tada i doktor Lončar je došao kod Dušana. Dušan je, zbog kog razloga ne znam, to naredio (ubistvo Božovića). Ja sam bio tu kada je prvo rekao Risoviću da uradi to, a Risović se bio nešto predomišljao – sad će za tri sata, za dva sata, pa će onda kasnije. I onda je doktor Lončar došao i rekao da je on to završio… U Urgentnom centru, da mu je on ubrizgao neku injekciju, nešto u infuziju i da je on to završio“, ispričao je Milenković na sudu.

Milenković je ispričao da je Spasojević nagradio Lončara stanom za izvršeno ubistvo. „On mu je za to i poklonio taj stan u bloku 61“

I svjedok Suvajdžić je ispričao da je Spasojević poslušne ljekare nagrađivao nekretninama, a Lončar je po njegovim riječima bio jedan od njih. Sjetio se da je stan kupljen u novobeogradskim blokovima, ali je pogriješio tačnu adresu.

„Kupovao je stanove svojim ljudima. Kupovao je nekim doktorima… Doktor Lončar sa Urgentnog centra. On je dobio stan koji je prije bio stan od Sretka Kalinića na Novom Beogradu u bloku 60“, rekao je Suvajdžić.

Nakon svjedočenja „zemunaca“, Lončar je negirao da je učestvovao u ubistvu. U izjavi za RTS prije 11 godina rekao je da je saslušan u policiji, ali je negirao bilo kakvu umiješanost u ubistvo. Policija protiv njega nikada nije podnijela krivičnu prijavu.

Novi detalji koji su otkriveni prošle godine, međutim, potvrđuju dio priče „zemunaca“.

Stan

KRIK je u februaru prošle godine objavio da je Lončar 2002. godine, deset dana posle smrti Božovića, potpisao ugovor o kupovini stana u Ulici doktora Ivana Ribara u novobeogradskom bloku 61.

Lončar je sklopio ugovor sa Jelenom Kalinić, suprugom najpoznatijeg ubice zemunskog klana Sretka Kalinić, a prodao ga svega devet mjeseci kasnije.

Prema ugovoru, Lončar je stan kupio za 30.000 eura. Na osnovu javno dostupnih podataka, međutim, nije moguće utvrditi da li je novac ikada isplaćen.

Lončar do danas nije pristao da o ovoj temi razgovara sa novinarima KRIK-a i optužio ih da vode kampanju protiv vlasti. Rekao je i da je lično sve ugovore odnio policiji i da su državni organi uradili „svoj dio posla“.

Novinari KRIK-a zatražili su od Ministasrtva unutrašnjih poslova Srbije dokumentaciju u vezi sa istragom vođenom protiv Lončara, ali ona nikada nije dostavljena, uprkos zakonskoj obavezi državnih organa da novinarima dostavljaju informacije od javnog značaja.

O Lončarevim vezama za KRIK je govorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić rekavši da mu je ova priča „najteže pala“ i da se tim slučajem bavio koliko je mogao.

„Sem priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mjesta. Ali ja imam povjerenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu.“

Bonus video: