Vučić poručio Prištini: Izgubio sam povjerenje, ne igrajte se oružjem

Vučić je naveo da će zbog gubitka povjerenja razgovori biti teški ali da je važno da se obezbijede mir, stabilnost i bezbjednost za Srbe na Kosovu i Metohiji
10 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.01.2017. 12:49h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izgubio povjerenje u Prištinu i da će zato nastavak dijaloga u Briselu biti veoma težak.

On je dodao da očekuje na prvom mjestu jasne poruke o EU što se tiče upotrebe oruđa i oružja.

"Želim da zamolimo EU zvaničnike da ne pružaju podršku dovođenju oružja i oruđa tamo gdje mu nije mjesto, a sve ostalo, druge teme, dešavaće se neki drugi put", rekao je premijer na zajedničkoj konfereciji za novinare nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Priština je prošle subote na sjever Kosova poslala specijalne jedinice da zaustave putnički voz Beograd Kosovska Mitrovica. Prema ocjeni Prištine, Beograd je slanjem voza na kojem su bili natpisi Kosovo je Srbija i koji je bio dekorisan slikama fresaka iz srpskih manastira koji su pod zaštitom UNESCO pokušao da destabilizu Kosovo. Takođe, u medijima se pojavila informacija da je na prugu postavljen eksploziv.

Vučić je naveo da će zbog gubitka povjerenja razgovori biti teški ali da je važno da se obezbijede mir, stabilnost i bezbjednost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Sam sam izgubio povjerenje u albanske predstavike... Kako možete nekome vjerovati kada lijepo razgovarate, a onda taj neko sjutra pošalje 14 tenkova i kaže uđite ne znam gdje", rekao je Vučić i ponovo poručio Prištini: "ne igrajte se oruđem i oružjem".

Pemijer je ocijenio i da do incidenata i problema dolazi kada dijalog na visokom nivou izvjesno vrijeme ne funkcioniše na način na koji bi trebalo, i dodao da se nada da će visoka predstavnica EU donijeti odluku da se delegacije češće sastaju.

"Od sjutrašnjeg susreta ne očekujem previše ali očekujem smirivanje situacije i jasne poruke... Očekuju nas teški razgovori, a svaki rezultat koji ostvarimo je dobar", rekao je premijer.

Vučić je rekao da je učestvovao u svim razgovorima u Briselu, u svakom detaljisanju sporazuma i ocijenio da niko ne poznaje razgovore sa Albancima kao on. On je dodao da je zato nekada ljut i deprimiran kada čuje reakcije iz Srbije o odnih koji, kako je rekao, ne znaju ništa o razgovorima.

Bonus video: