Dačić: Kolinda opet napada, šta je ono u Hrvatskoj nego ustaštvo

"Hrvatska predsjednica govori o (Vojislavu) Šešelju, a u svemu ovome direktno učestvuje vlast u Hrvatskoj", rekao je Dačić
55 pregleda 10 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.01.2017. 10:23h

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović još jednom grubo napala Srbiju.

Kako je rekao, Kitarović je tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla očiglednu laž.

"Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Jevreja i Roma - Jasenovcu, podiže tabla sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'? Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Miletu Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu protjeraju?", upitao je Dačić u saopštenju proslijeđenom danas medijima.

On je skrenuo pažnju i na rehabilitaciju Alojzija Stepinca, koji je bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba i spomenik "ustaškom teroristi" Miru Barešiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

"Hrvatska predsjednica govori o (Vojislavu) Šešelju, a u svemu ovome direktno učestvuje vlast u Hrvatskoj", rekao je Dačić.

Dodao je da toga nema ni u jednoj zemlji Evropske unije i da se ne može desiti da se u Njemačkoj ili Austriji negdje čuje ili vidi nacistički pozdrav, ili da neko u Njemačkoj nazove ulicu po Hermanu Geringu ili Hajnrihu Himleru.

"I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma?", upitao je šef srpske diplomatije.

Hrvatska predsjednica, dodao je Dačić, pita se od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, ali se ne pita koga to Hrvatska hoće da napadne pa nabavlja lansirne rampe.

"Podsjetiću da je Nezavisna država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala dio Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu", kazao je ministar.

Dačić je istakao da se u jednom slaže sa predsjednicom Hrvatske - da se treba okrenuti budućnosti i dijalogom i "hladnom glavom" rješavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese, navodi se u saopštenju.

"Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi poniženja", rekao je Dačić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala je u emisiji "Iza zavjese" na HRT gdje je rekla da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma "za razliku od Srbije".

Bonus video: