Fila: Srbija traži Haradinaja za djela za koja mu nije suđeno

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na zahtjev Srbije za izručenje
2 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.01.2017. 08:04h

Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja za nova djela koja nijesu bila u optužnici Haškog tužilaštva i za to ima dokaze, tvrdi advokat Toma Fila.

"Haško tužilaštvo je Haradinaja optužilo tako da on bude oslobođen. Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari, rekao je Fila za Tanjug povodom ocjena međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ako se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu.

Upitan pod kojim uslovima Francuska može Srbiji da izruči Haradinaja, Fila kaže da tamošnji sud mora na osnovu naših dokaza da utvrdi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a mi sud treba da uvjerimo da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije.

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na zahtjev Srbije za izručenje, piše b92 pozivajući se na Tanjug.

"Reakcija cijelog zapada je da mi ne treba da raspisujemo potjernice i da zločini počinjeni nad Srbima ne treba da budu kažnjeni", rekao je Fila.

On takođe smatra da je za Srbiju neprihvatljiv predlog Marka Elisa, izvršnog direktora Međunarodne advokatske komore prema kojem Srbija ima mogućnost da prizna da se radi o politički osjetljivom pitanju i da zatraži od Francuske da ona podigne optužnicu i sudi Haradinaju na osnovu principa univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima.

"To je mač sa dvije oštrice", naveo je Fila.

On vjeruje da bi Francuzi odbili da to prihvate, a da bi Srbija tako priznala da bi suđenje bilo političko.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtjev za izručenje Ramuša Haradinaja.

Uz zahtjev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija prevedena na francuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nijesu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Bonus video: