Zatraženo ukidanje tajnosti sa slučaja "Potočari"; Mektić: Sve je jasno, napad na Vučića osmišljen je u BiH

Dumanović i Trbović uhapšeni su posljednjeg dana 2016. godine, nakon čega su saslušani i određen im je pritvor od 30 dana
85 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2017. 16:22h

Vladimir Todorić, advokat pritvorenih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji su za Al Jazeeru Balkans otkrili da su po usmenom naređenju, bez opreme, poslati na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine, zatražio je od javnog tužiteljstva da ukine oznaku tajnosti sa slučaja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Odbrana smatra da za tajnošću nema potrebe jer nacionalna sigurnost nije ugrožena, niti postoji drugi opravdani interes. Navode da se na taj način vrši odmazda nad uzornim policajcima Dumanovićem i Trbovićem.

Al Jazeera Balkans piše da se zahtijeva i izuzeće zamjenice javnog tužitelja Radmile Jovanović.

Viši sud u Beogradu prethodno je odredio pritvor do 30 dana dvojici policajaca zbog sumnje da su odali službenu tajnu.

Pritvor im je određen kako ne bi uticali na svjedoke.

Advokat Todorić rekao je da se u sudskoj praksi ne određuje pritvor u slučaju kao što je ovaj zato što su svjedoci takođe policajci.

Todorić navodi da bi ovdje mogao postojati politički uticaj, a da kvalifikacija kaznenog djela koje se stavlja na teret pokazuje da su Trbović i Dumanović govorili istinu.

"Da se negdje drugdje dešava, u nekoj drugoj zemlji, da tužilac koji određuje pritvor za tako uzorne policajce, na stolu, dok rukovodi saslušanjem, ima propagandni materijal Srpske napredne stranke, neki upaljač koji je vjerovatno dobila ili na stranačkom skupu ili od nekih aktivista ili ko zna kako, što nama kao odbrani, ostavlja dosta prostora za sumnju u njenu nepristrasnost, takva činjenica bi negdje drugdje za nas možda bila smiješna. Nažalost, ona je tragična, jer predstavlja realnost u kojoj mi živimo. Ovo predstavlja jedan zatvoren proces, koji je sada sakriven od očiju javnosti, a zbog čega? Ko je ugrožen? Nacionalna bezbjednost nije ugrožena, jer oni pričaju o tome mjesecima", smatra Todorić.

Dumanović i Trbović uhapšeni su posljednjeg dana 2016. godine, nakon čega su saslušani i određen im je pritvor od 30 dana.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su odavali službene tajne.

U rješenju o zadržavanju, u koje je Al Jazeera imala uvid, navodi se da je Dumanović u izjavi za tu televiziju u oktobru neovlašteno iznio podatke o angažovanju policijskih službenika MUP-a Srbije 11. jula 2015. na službenom zadatku u Memorijalnom centru u Potočarima.

To je, navodi se u rješenju, uzrokovalo štetne posljedice po MUP Srbije.

Advokat Dumanovića i Trbovića, Vladimir Todorić, nije mogao u javnost iznijeti detalje sa saslušanja.

Dumanović i Trbović su u izjavama za Aljazeeru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula. 2015. godine.

U ekskluzivnoj izjavi za Al Jazeeru Dumanović je naveo kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.

U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

“Imali smo legitimacije, "Srebrenica 2015." je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbjeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nijesmo skrivali. Nama je zamjenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku donio te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, rekao je Dumanović.

On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.

Nakon povratka u Srbiju, Dumanović je od nadležnih zatražio objašnjenja.

"Zašto smo otišli u drugu državu, zašto smo poslati bez službenih legitimacija, bez naoružanja i zašto je po povratku iz Potočara u službene, da ih nazovem, knjige upisano da mi nijesmo bili u BIH nego smo bili u Bajinoj Bašti, Loznici, odnosno pograničnim mjestima koja se nalaze u Srbiji."

Odgovore, kako tvrdi, od nadležnih nijesu dobili. Al Jazeer Balkans piše da ubrzo nakon što je njegove tvrdnje iznio jedan portal iz Srbije, Dumanović je premiješten na drugo radno mjesto, dok je Trboviću, koji je također o ovom slučaju javno govorio, u disciplinskom postupku prekinut radni odnos.

Mektić: Sve je jasno, napad na Vučića osmišljen je u BiH

Bezbjednosne agencije BiH nemaju saznanja da je bilo koji državljanin Srbije učestvovao u organizaciji napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je za EuroBlic komentarisao spekulacije pojedinih bošnjačkih medija da iza pokušaja Vučićevog linča 11. jula 2015. stoje srpske bezbjednosne službe i policajci koji su, navodno, prilikom tadašnje posjete srpskog premijera Srebrenici bili na "tajnom zadatku".

Mektić je rekao da, prema do sada prikupljenim informacijama i saznanjima o incidentu, napadači na Vučića dolaze isključivo iz BiH, piše B92 pozivajući se na Tanjug.

Dodaje da tužilaštvo BiH snosi najveću odgovornost za to što, kako kaže, ni nakon godinu i po niko nije procesuiran za pokušaj ubistva visokog stranog državnika.

"S obzirom na krajnje neozbiljno ponašanje Tužilaštva BiH i činjenicu da niko nije optužen za pokušaj atentata na premijera Srbije, sada se pojavljuju razne spekulacije i pokušaji relativizacije cijelog slučaja. Oni koji su u Potočarima izazvali nerede i bacali kamenje na Vučića isključivo su državljani BiH. Oni su snimljeni i bezbjednosnim kamerama, tako da ne postoji ni najmanja mogućnost za otvaranje nekakvih teorija zavjere", kaže Mektić.

Vučić: Jesu li ti policajci uradili nesto loše?

U zadatku u Potočarima, o kome su policajci govorili, za premijera Srbije nema ničeg spornog.

"Jesu li ti policajci uradili nesto loše ili su možda pomogli da moja glava bude sačuvana pa je nekima krivo što sam preživio, pa bi neko volio da sam bio ubijen. Nikako ne razumijem smisao, vidio sam da neki pokušavaju da naprave ne znam šta od svega toga, samo ne znam šta je smisao - isplanirali smo Vučića da ubijemo pa nam je krivo što nije", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Sa komemoracije je premijer Srbije ispraćen povicima i zvižducima, a na kolonu u kojoj se nalazio bacani su kamenje i drugi predmeti, nakon čega je srpska delegacija, uz intervenciju osiguranja, napustila skup.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u izjavi za Al Jazeeru kaže da je o ovoj temi razgovarao sa kolegama iz Srbije i da želi da se svi nesporazumi razjasne.

U Sindikatu policije Sloga naveli su da je nejasno o kakvim službenim tajnama se radi, obzirom da je Trboviću prekinut radni odnos u disciplinskom postupku prije nekoliko mjeseci, dok je Dumanović premješten na mjesto službenika Policijske uprave Pančevo.

Dumanović i Trbović podnijeli su ranije krivičnu prijavu protiv vrha Policije zbog zloupotrebe službenog položaja.

Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga sigurnosti strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države.

Bonus video: