Oduzima se imovina stečena pljačkom u ratu u BiH - Vijesti.me
TUŽILAŠTVO U SRBIJI

Oduzima se imovina stečena pljačkom u ratu u BiH

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenuće prve sudske postupke protiv trojice pripadnika paravojne formacije \"Škorpioni\" za oduzimanje imovine u Srbiji, jer su je kupovali od sredstava stečenih pljačkom u toku rata u BiH.

Tužilaštvo će tražiti da se oduzme imovina bivšim pripadnicima jedinice "Pivarski" Darku Jankoviću Pufti (39) i Goranu Saviću (42), okrivljenim za ratne zločine u Zvorniku, i pripadniku "Škorpiona" Aleksandru Mediću (43), osuđenom za pomaganje u ubistvu muslimana u Trnovu, piše beogradski "Blic".

Sumnja se da su ova trojica optuženih pljačkom stekli imovinu i da su kupovali zemljišta i kuće u Srbiji na imena roditelja, pa će Tužilaštvo za ratne zločine podnijeti zahtjev za oduzimanje te imovine.

Tokom finansijske istrage utvrđeno je da Jankovićevi roditelji posjeduju poljoprivredno zemljište i šume u Velikoj Kamenici i u Dobrači, stan od 78 kvadratnih metara u Kraljevu i 12 akcija preduzeća "ATP- AD Kraljevo" i 99 akcija "Autotransporta" iz Kraljeva.

Njegovi roditelji su suvlasnici građevinskog, šumskog i poljoprivrednog zemljišta u Dobrači, kao i suvlasnici dvije porodične kuće od 45 i 50 metara kvadratnih.

Na udaru će biti i imovina roditelja Gorana Savića u Koštunićima, gdje su njegovi roditelji vlasnici zemljišta.

Istragom je utvrđeno da je Milenka Medić, majka pravosnažno osuđenog Aleksandra Medića, vlasnica kuće i zemljišta u Šidu, gdje ima još jednu kuću i zemljište, kao i zemljište kod Adaševca i kod Berkasova.

 

 Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da će tužilaštvo uskoro sudu podnijeti prve zahtjeve za oduzimanje imovine, ali da tu "neće stati".