Širak proglašen počasnim građaninom Sarajeva - Vijesti.me
ZBOG DOPRINOSA MIRU

Širak proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Bivši francuski predsjednik je bio inicijator uspostavljanja Snage za brzu intervenciju EU, značajnim u uspostavljanju mira u toj zemlji.

Širak
Širak (Foto: Zimbio)

Bivssi francuski predsednik Žak Širak  izabran je danas na sjednici gradske skupštine Sarajeva za počasnog građanina tog grada, preneli su mediji BiH.

U obrazloženju za donošenje te odluke navodi se da je Širak u dva mandata, od 1995. do 2007. godine, dao izuzetan doprinos okončanju rata i uspostavljanju mira u BiH, kao i da je bio inicijator uspostavljanja Snage za brzu intervenciju EU, značajnim u uspostavljanju mira u toj zemlji.

Komisija za izbor i imenovanja Gradske skupštine obrazložila je da je Širak pokazivao otvorenost i razumijevanje za probleme s kojima se BiH susreće, posebno za potrebu približavanja BiH evropskim i međunarodnim institucijama, prenijela je Federalna televizija BiH.

Poslanici grada Sarajeva su na danas održanoj sjednici odluku kojom je bivši francuski predsjednik proglašen počasnim građaninom Sarajeva, usvojili s 21 glasom za i samo jednim protiv.


Najčitanije iz sekcije Balkan