Sjeverna Makedonija neće izručiti Morinu Srbiji - Vijesti.me
NISU ISPUNJENI USLOVI

Sjeverna Makedonija neće izručiti Morinu Srbiji

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično djelo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine

Morina
Morina (Foto: Screenshot/YouTube)

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je danas rješenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Tomora Morine Republici Srbiji, prenosi Tanjug.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično djelo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Sjeverna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

Sud se slaže sa ocjenom Krivičnog vijeća Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradiciju Tomora Morine koji su predviđeni sa odredbama Evropske konvencije o ektradiciji, Sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradiciji, kao i člana 52 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljanin Srbije odnosno države koja zahtijeva njegovo izručenje, već Republike Kosova, kao i zbog činjenice da krivično djelo za koje se tereti je počinjeno na teritoriji Kosovo 1999. godine“, navodi se u rješenju Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije.

Rješenje Vrhovnog suda će biti dostavljeno Ministrastvu pravde koje donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

U rješenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.