Pojačane mjere bezbjednosti u Evropi za Božić

U Italiji i Vatikanu mjere bezbjednosti podignute su na najviši nivo. Zvaničnici Rima zabranili su ulazak vozilima u centar grada, a antiteroristička policija nosi maske i mitraljeze.
6 komentar(a)
Francuska policija bezbjednost, Foto: Reuters
Francuska policija bezbjednost, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.12.2016. 16:33h

Širom Evrope tokom božićnih i novogodišnjih praznika pojačane su mjere bezbjednosti zbog potencijalnih terorističkih prijetnji, a naročito nakon ovonedjeljnog napada u Berlinu.

U Francuskoj će 91.000 policajaca, žandarma i vojnika biti zaduženo za bezbjednost na javnim mjestima, uključujući crkve i vašare.

"Prijetnja je jaka, ali naš odgovor nikad nije bio jači", poručio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno le Ru.

U napadima islamista u toj zemlji za poslednje dvije godine ubijeno je više od 230 ljudi, a više od godinu dana na snazi je vanredno stanje.

U Italiji i Vatikanu mjere bezbjednosti podignute su na najviši nivo.

Zvaničnici Rima zabranili su ulazak vozilima u centar grada, a antiteroristička policija nosi maske i mitraljeze.

U Vatikanu, gdje bi papa Franja trebalo da održi večernju Božićnu misu u crkvi Svetog Petra, policijska i vojna vozila obezbjeđuju prilaz crkvi u rasponu od 100 metara.

I u Milanu i drugim gradovima, najviše u blizini crkvi pojačane su mjere bezbjednosti, naročito oko vjerskih objekata.

U Belgiji koja je više puta bila meta terorističkih napada, nivo bezbjednosti podignut je zbog opasnosti od "mogućeg ili vjerovatnog" napada, prenosi AFP.

Ulice ispred Bakingemske palate u Londonu biće zatvorene tokom smjene stražara, a ta mjera uvedena je nakon napada kamionom na bozićnom vašaru u Berlinu u kom je ubijeno 12 ljudi, saopštila je londonska policija u srijedu.

Policija je dodala da se razmatraju još neke bezbjednosne mjere jer je procijenjeno da je vrlo moguće da dođe do terorističkog napada, a pojačane su mjere bezbjednosti i u Mančesteru.

Mađarska je takođe povećala mjere bezbjednosti na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, poput božićnih vašara na trgovima, a isto je učinila i Austrija.

U cilju zaštite od terorističkih napada, poput onog u Berlinu, Rusija je uvela vanredne mjere bezbjednosti.

Moskovska policija najavila je ranije da će koristiti kamione da bi blokirala djelove grada u kojima se odvijaju praznična javna okupljanja.

Nakon napada u Berlinu pojačane su mjere bezbjednosti i na Balkanu.

Bonus video: