Premijer Francuske potvrdio suspendovanje taksi: Treba biti gluv pa ne čuti bijes Francuza

Povećanje poreza na gorivo odloženo za šest mjeseci, cijene gasa i struja ostaju iste tokom zime
79 pregleda 0 komentar(a)
Francuska protesti, Žuti prsluci, Foto: Beta/AP
Francuska protesti, Žuti prsluci, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.12.2018. 12:26h

Vlada suspenduje povećanje poreza na gorivo na šest mjeseci i tarife za gas i struju se neće podizati tokom zime, objavio je danas francuski premijer Eduar Filip, potvrdivši raniju najavu da će uvesti te mjere kako bi se stišale tenzije zbog nezadovoljstva pokreta "Žutih prsluka".

"Ni jedna taksa ne zaslužuje da dovede u opasnost jedinstvo nacije", rekao je Filip u televizijskom obraćanju i dodao da je "trebalo biti gluv i ne čuti bijes" Francuza.

Šef vlade je prethodno odluku donijetu na sinoćnjem sastanku u Jelisejskoj palati s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom saopštio poslanicima stranke Francuska u pokretu (LREM).

JWPlayer video mesto

U Francuskoj se od 17. novembra organizuju protesti i blokade pokreta "Žuti prsluci" koji su počeli da se okupljaju prvo zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo ali je to ubrzo preraslo u opšte nezadovoljstvo politikom predsjednika Makrona.

JWPlayer video mesto

Više od 100 ljudi je povrijeđeno u glavnom gradu Francuske i 412 je privedeno tokom vikenda za vrijeme najgorih urbanih nereda u Francuskoj u posljednjih više godina kada je desetine vozila zapaljeno, lomljeni izlozi, i išarana grafitima i oštećena Trijumfalna kapija.

Bonus video: