CNN: Islamski ekstremisti se bojali srpskog džihadiste

Valae je za sebe govorio da je predstavnik ISIS-a u Njemačkoj i da su ga pratili radikalni islamisti iz cijele države
56 pregleda 23 komentar(a)
Anis Amri, Foto: Screenshot Twitter
Anis Amri, Foto: Screenshot Twitter
Ažurirano: 24.12.2016. 13:43h

Američka TV mreža CNN došla je do izvještaja njemačkih tajnih služba o mreži radikalnih islamista u toj državi.

Na više od 300 stranica otkriva se da je prvoosumnjičeni za tragediju u Berlinu, Tunižanin Anis Amri bio dio ISIS-ove mreže za regrutiranje centrirane oko radikalnog gurua Abu Valaea iz Iraka, prenosi Jutarnji.hr.

Valae je za sebe govorio da je predstavnik ISIS-a u Njemačkoj i da su ga pratili radikalni islamisti iz cijele države. Prema analitičarima koji su pratili djelovanje mreže najmanje 20 Njemaca koji su se pridružili ISIS-u imali su veze s njegovom mrežom.

Mreža je bila hijerarhijski organizovana tako da su najviše pozicionirani radikali regrutovali nove članove po "svojim" regijama, dok je Abu bio centralna figura u "nacionalnoj mreži blisko povezanih salafističkih džihadista koji djeluju sa zajedničkim ciljem".

Koliko je mreža ozbiljno shvatala svoju indoktrinacijsku ulogu, pokazuje i zajednički kurikulum za mlade koji su kreirali kako bi ih nagovarali da se pridruže ISIS-u. Najviše su bili prisutni u pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Donja Saska, a seminare za ekstremiste iz cijele države održavali su u gradovima Dortmundu, Duisburgu i Hildesheimu. Za svoje poklonike su snimali video snimke u kojima Abu propovijedao. Obično bi mu lice bilo prekriveno, zbog čega je i dobio nadimak "guru bez lica". Kao i neke druge džihadističke mreže u Evropi, sredstva za putovanja u Siriju su dobijali pljačkom i podizanjem lažnih kredita.

Uz Abu Valaua, najvažniji član mreže bio je njemački državljanin srpskog porijeka Boban Simeonović (36), svojevrsni guru osumnjičenom Anisu Amriju, a unutar organizacije uživao je reputaciju fanatičnog radikala čak i po standardima ISIS-a. Zajedno sa Abu Valaom i još trojicom visokih figura iz mreže, Simeonović je uhapšen prošlog mjeseca, a svi su optuženi za kaznena djela vezana uz terorističke aktivnosti.

Kada su Amri i još nekolicina drugih "regruta" prošle godine željeli da otputuju u Siriju, Simeonović ih je vodio na duga planinarenja kako bi ih fizički pripremio za ratovanje. Prema policijskom doušniku iz mreže, citiranom u dokumentima koje je pribavio CNN, nakon što je Amriju propao put u Siriju počeo je da priča o izvođenju napada u Njemačkoj. Simeonović se složio s njim i Tunižaninu osigurao mjesto za skrivanje, rekao je isti izvor.

Dokumenti navode i da su pronađene rukom pisane zabilješke koje ukazuju da je Simonović bio u izravnom kontaktu s većim brojem njemačkih džihadista ISIS-a u Siriji, uključujući "preobraćenika" Kristijana Emdea i Silvia Koblica iz Esena. U dokumentu se takođe spominje i njemačko-turski bijeg iz ISIS-a Anil O. koji je sarađivao s vlastima.

Prema Anilu Abu Vala je imao jaku obvezu u "prijestonici" Islamske države Raki zato što je jedan od njegovih bivših "učenika" njemački džihadist Lemke, bio na čelu njemačkih članova ISIS-ove bezbjednosne službe "Amniyat" te je bio u kontaktu sa svojevremeno drugim najmoćnijim čovjekom ISIS-a, sada pokojnim Abu Muhamedom al-Adnanijem.

Bonus video: