Putin: Niko sem nas nije vjerovao u Trampa, demokrate naučite da gubite dostojanstveno

Govoreći o izjavi Trampa da je neophodno da SAD pojačaju svoje nuklearne kapacitete, Putin je ocijenio da je ona "normalna" i da ne predstavlja iznenađenje
50 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2016. 11:35h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da niko sem Moskve nije vjerovao u pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD i poručio američkim demokratama da moraju da nauče kako da dostojanstveno gube.

"Niko nije vjerovao u pobjedu novoizabranog američkog predsjednika Trampa sem nas", rekao je Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

On je dodao da s Trampom želi poslovne i konstruktivne odnose.

Govoreći o izjavi Trampa da je neophodno da SAD pojačaju svoje nuklearne kapacitete, Putin je ocijenio da je ona "normalna" i da ne predstavlja iznenađenje.

Tramp je juče poručio da njegova zemlja mora u velikoj mjeri da ojača i proširi svoje nuklearne kapacitete.

"SAD moraju u velikoj mjeri da ojačaju i prošire svoje nuklearne kapacitete sve dok se svijet ne urazumi u vezi sa nuklearnim oružjem", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Hakovanje otkrilo manipulaciju javnim mnjenjem u SAD

Putin je na istoj konferenciji izjavio da nije bitno pitanje ko je hakovao američku Demokratsku partiju, već to što je hakovanjem otkriveno manipulisanje javnim mnjenjem u SAD.

Rojters navodi da je Rusija u više navrata negirala optužbe da je Moskva umiješana u sajber napade na SAD.

Putin: Oslobađanje Alepa korak ka stabilizaciji Sirije

Putin je takođe danas izjavio da je vraćanje Alepa pod kontrolu sirijskih vladnih snaga veoma važan korak ka stabilizaciji te ratom razorene zemlje.

"Oslobađanje Alepa od radikalnih elemenata je veoma bitan dio normalizacije situacije u Siriji, i nadam se, u cijelom ragionu", poručio je Putin na sastanku s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, prenio je AFP pozivajući se na ruske novinske agencije.

Putin je dodao da će sve zainteresovane strane, među kojima sirijska vlada, Iran i Turska, nastaviti s naporima da se postigne konačno primirje u Siriji, navodi Rojters.

"Mi i naše kolege iz Irana i Turske, i naravno sirijsko rukovodstvo, zajedno sa drugim regionalnim nacijama, ili svim zainteresovanim zemljama, trebalo bi da nastavimo da radimo da se postigne konačno primirje", rekao je Putin.

On je naglasio da bi trebalo uraditi "sve što je moguće" kako bi se zaustavili sukobi u Siriji.

"U svakom slučaju, mi ćemo težiti ka tome", poručio je Putin.

Vjerujem u bolje odnose s Ukrajinom

Putin je izjavio i da je uvjeren da će se odnosi Moskve i Kijeva "prije ili kasnije" normalizovati.

On je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi ocijenio da će most u izgradnji, koji spaja Krim sa ostatkom Rusije, pomoći da se razviju komercijalne i kulturne veze između Moskve i Kijeva, "jednom kada se odnosi poprave", prenio je Rojters.

Ekonomija Rusije se oporavlja

Pad ruske ekonomije usporava, odliv kapitala jenjava, a realne plate počinju da se oporavljaju, izjavio je Putin.

Ruska ekonomija će, kako je rekao, ove godine pasti za samo 0,5-0,6 odsto u odnosu na pad od 3,7 odsto prošle godine, dok će inflacija vjerovatno dostići 5,5 odsto, prenosi britanska agencija Rojters.

Putin je naveo i da je budžetski deficit projektovan na 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, a odliv kapitala na 17 milijardi dolara.

Za konferenciju je akreditovano više od 1.400 novinara. Prvobitno je bila zakazana za četvrtak, ali je zbog sahrane ruskog ambasadora Andreja Karlova, ubijenog u Ankari, pomjerena za danas u podne po lokalnom vremenu.

Putin se za ovu veliku konferenciju, po pravilu, priprema danima i veoma ozbiljno, prenosi portal Sputnjik, i dodaje da u Kremlju kažu da se tih dana gotovo ne spava zato što se "predsjednik priprema veoma pažljivo", iščitava materijale i obnavlja znanja o najrazličitijim temama, iz svih oblasti unutrašnje i međunarodne politike, bezbjednosti, ekonomije…

U pripreme je uključena i čitava armija ljudi - sva ministarstva i druge državne institucije i agencije, koje Putinu dostavljaju relevantne informacije i analitičke materijale. To je čitava baza podataka, brojki i svih mogućih informacija.

Razgovor sa predstavnicima sedme sile u decembru 2015. godine trajao je duže od tri sata, i za to vrijeme Putin je odgovorio na više od 40 pitanja.

Najduža Putinova konferencija za štampu održana je 2008. godine kada je ruski predsjednik za četiri sata i 40 minuta odgovorio na više od 70 pitanja.

Ruska vojska jača od vojske svakog agresora

Ruski predsjednik poručio je danas da je ruska vojska jača od vojske bilo kog potencijalnog agresora, ali je priznao da SAD imaju više raketa, podmornica i nosača aviona.

"Oni imaju više raketa, više podmornica i više nosača aviona, mi to ne osporavamo, ali smo mi jednostavno jači od bilo kog agresora", rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija napredovala u usavršavanju svojih sistema nuklearne trijade, uključujući načine na koje se može savladati protivraketna odbrana, navodi Sputnjik.

Modernizacija ruske vojske, kako je ocijenio, pomogla je u jačanju nuklearnih snaga te zemlje, prenio je Rojters.

Bonus video: